Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir
10 Ekim 2020, Cumartesi 10:50Neden bunu diyorum biliyor musunuz?
Hani bizim şu 5378 Sayılı Engelliler Kanunu var ya onun toplu taşıma araçlarının erişilebilirliğiyle ilgili olan maddesi yine bir yıl ötelendi…
23 Temmuz 2020 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve 28 Temmuz 2020 tarih ve 31199 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7252 Sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 7.maddesi uyarınca, toplu taşıma araçlarına engelli rampası takılması zorunluluğu için verilen iki yıllık ek süre bir yıl daha uzatıldı.
Bir, üç, beş…
Say, say bitmiyor!
2005 yılında çıkarılan 5378 Sayılı Engelliler Kanunu’nun erişilebilirlik ve ulaşılabilirlikle ilgili maddeleri sürekli ötelenip duruyor…
Her ötelenmenin ardından bu defa son, bir daha ek süre verilmeyecek gibi sözlerle uyutup duruyorlar…
Ötelemenin olacağı ise ayak sesleriyle ben geliyorum diye önceden kendini belli etmişti…
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün sitesinde 23 Haziran 2020 tarihinde yapılan bir açıklamada Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın ile Genel Sekreter Enver Yeniçeri’nin 22 Haziran’da Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç’u ziyaret ederek görüştükleri açıklanmıştı.
Yapılan görüşmede ise ücretsiz seyahat kapsamında gelir desteği ödemeleri ve uygulamaya ilişkin önerilerin yanı sıra engellilerin gündelik yaşamını kolaylaştırmak için toplu taşıma araçlarında yapılan erişilebilirlik düzenlemeleri, uygulamada yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin karşılıklı değerlendirmelerde bulunulduğu açıklanmıştı.
Yapılan görüşmede konuyla ilgili sorunun asıl muhatapları olan engellilerin temsilcisi konumunda bulunan konfederasyon yetkilileri var mıydı bilemiyorum.
Sosyal medyada yapılan tartışmalarda Türkiye Sakatlar Konfederasyonunun da görüşmede bulunduğu yönünde olurken konfederasyon yöneticilerinin yaptığı açıklamalarda ise görüşmede bulunmadıkları ve bu konuyla ilgili görüşlerinin alınmadığı yönünde oldu.
Bu iki durumdan hangisi gerçek olursa olsun ortada vahim bir durum var demektir…
Konfederasyonun yaptığı “Bu kanun teklifi, ilgili bakanlık tarafından hazırlanırken ve TBMM’ye sunulurken hangi STK’ya görüş soruldu. Bu kadar önemli bir kararda taraf olan Türkiye Sakatlar Konfederasyonunun görüşü alınmadan meclis gündeminin getirilip yasalaştırılması bizim tarafımızdan kabul edilemez.” şeklindeki açıklamada ifade edilenlerin doğru olduğunu düşünecek olursak o zaman bakanlığın ve genel müdürlüğün artık engellileri dikkate almadıkları ve hesaba katmadıkları ortaya çıkmaktadır…
Konfederasyonun katıldığı doğruysa eğer o zaman, böyle bir kararın alınmasına neden karşı çıkılarak engel olunmadığı, engel olmaya gücü yetmediyse engelli örgütleriyle neden kamuoyu yaratarak karşı çıkmadığı, kanun maddesi meclise geldiğinde neden çıkmaması içim mücadele edilmesine öncülük etmediği, tüm bunlar olup bittikten sonra yapılan açıklamanın fayda etmeyeceği gibi onlarca soru akıllara gelmektedir…
Ötelemeyle ilgili kararın yasallaşması üzerine engelli camiası büyük hüsrana uğrarken daha önceki iki yıllık süre uzatımının ardından bunu bir kazanımmış gibi algılayarak “Esnaflarımıza müjdeler olsun engelli rampasıyla ilgili mecburiyet yoğun uğraşlarımız sonucu ‘2’ yıl ertelenerek uzatılmıştır.” şeklinde açıklama yapan Sincan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsa Yalçın gibi bu defa da Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göger, yaptığı basın açıklamasında toplu taşıma araçlarına engelli rampası takılması için verilen 2 yıllık ek sürenin 1 yıl daha uzatıldığının müjdesini vererek “Karar esnafımızı rahatlatacaktır” dedi.
Yapılan açıklamada toplu taşıma esnafının büyük bir heyecanla süre uzatma kararını beklediğini hatırlatan Başkan Niyazi Göger, “Kamu hizmeti gören toplu taşıma esnafımız pandemi sürecinde para kazanamamalarına rağmen büyük bir fedakârlık örneği göstererek ulaşım hizmetinin kesintisiz devam etmesi için ceplerinden harcayarak çalışmaya devam etti. Böyle bir zamanda toplu taşıma araçlarına engelli rampası takılması maddi açıdan mümkün olmadığı için esnafımız zor durumda kaldı. Alınan bir yıllık uzatma kararı esnafımızın ekonomik anlamda kendini toparlaması açısından büyük önem taşıyor.” dedi.
Sözün özü olarak, engelli camiasını üzen bir yasanın çıkmasına sevinen sözde oda başkanına ve ona bu sevinci yaşatan bakanlık görevlilerine “Önceki iki yıllık ötelemede ne yaptılar ki bu bir yıllık sürede de yapacaklar?” diye sormak gerek. İki yıllık süreyi bırakın yasa çıkalı 15 yıl olmasına rağmen en ufak bir gelişme göstermeyenlerin bu bir yıllık süre ötelemesinde bir şey yapacaklarına ben hiç inanmıyorum… Sizler inanıyor musunuz?