HİLÂLİ AHMERİN İMDAD MERKEZİ MALATYA OLACAK
21 Şubat 2018, Çarşamba 19:48Tam 32 yıl önce kıymetli hemşehrimiz merhum Turgut Özal tarafından yaptırılan ve şuanda atıl pozisyonda olan 52 bin metrekare kapalı alanlı vagon onarım fabrikası, Türk Kızılayı’nın 20 milyon dolarlık yatırımı ile Dünyanın en büyük ‘Afet ve İnsani Barınma Sistemleri Fabrikası’na dönüşecek. Osmanlı’daki ismiyle, ‘Hilâli ahmer’in imdad merkezi Malatya olacak.
Türk Kızılayı, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetçik’in dost ve düşman askerinin bakım ve tedavisine yardımcı olmuş, Türk olsun düşman olsun savaş esirlerine gereken insancıl yardımları yapmış; savaştan etkilenen sivil halkın bakımı ve korunması için çaba göstermiştir.
Kızılay’ımız kuruluşundan bugüne -11 Haziran 1868’de kuruldu- dile kolay tam 137 ülkeye yardım eli uzatmış, son 10 yılda ise 78 farklı ülkede meydana gelen doğal ve insan kaynaklı afetlere müdahale ederken pek çok kalıcı refaha yönelik çalışmalara imza atmıştır.
Türk Kızılay’ı yardım ekipleri bugünlerde de Afrin’de gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, PKK/PYD ve YPG’nin zulmüne uğrayan masum siviller için bölgede gece gündüz demeden çalışıyor.
Mazlumların umudu Türk Kızılayı
İnsani yardım çalışmalarında Türkiye’nin küresel bir aktörü haline gelen Kızılay, ülkemizin kamu diplomasisine de büyük katkılar sunuyor. Öyle ki Arakan’dan Doğu Türkistan’a, Güney Sudan’a, Yemen’e, Somali’ye; Gazze’den Halep’e kadar fakr-u zaruret içerisinde bulunan memleketlerde tek bir canlı yoktur ki Türk Kızılayı’nın adını duymamış olsun. Şüphesiz bu başarı büyük bir emeğin ürünü zira Kızılay’ın yaptığı çalışmalar istatistiklere yansıdığında matematiğin sınırlarını zorlayan sayılar çıkıyor ortaya.
2017’nin istatistikleriyle Kızılay…
Sadece 2017 yılında Kızılay’a 2 milyon 380 bin kişi kan bağışı yaptı. Bu bağışlardan elde edilen kan ürünleri 3 milyon 500 bin kişiye umut oldu.
2017 yılında yurtdışında yaklaşık 83 bin yurtiçinde de yaklaşık 41 bin hisse kurban 2 milyon 500 bin civarındaki insanın sofralarını şenlendirdi. Aş evlerinden yaklaşık 19 milyon kap yemek ihtiyaç sahibi 2 buçuk milyon insana ulaştırıldı.
Yurtdışında yaklaşık 8 milyon 700 bin insana insani yardım götürüldü. Yemen’deki Kolera salgınına çare olabilmek için iki sahra hastanesi kuruldu ve 60 bin ton antibiyotik Yemen’e ulaştırıldı. Türkiye genelinde 2017 yılı içerisinde de yaklaşık 1 milyon afetzedenin yarasına merhem olundu.
32 ulusal afete bu anlamda Kızılay afet ekipleri müdahale etti. 23 ülkede yaklaşık 612 milyon şişe Kızılay maden suyu içildi. Toplamda 1 milyon 606 bin 459 hayırsever bağış yaptı.
Bunun 1 milyon 239 bin 355’i cep telefonu ve kısa mesajla yapılan bağışlar olurken 225 milyon lira değerinde nakdi, 464 milyon lira değerinde de ayni bağış alındı. Kızılay’ın 2017 bütçesi ise 3.3 milyar lira olarak gerçekleşti. 2018 bütçesi hedefi ise 5 milyar 590 milyon TL.
2018’de hedef en az 46 milyon
kişiyle temas kurmak
Kızılay’ın 2018 programında yaklaşık 10 milyon kişiye güvenli yaşam eğitimi vermek, 2 milyon gönüllü kazanmak, 2 milyon 500 bin ünite kan bağışı, yurtiçinde 2 milyon kişiye sosyal yardım, 1 milyon 300 bin mülteciye mali destek, Bangladeş’te 125 bin Arakanlı Müslüman için konut yapmak, yurtdışında 15 milyon ihtiyaç sahibine yardım, 27 milyon kap yemek dağıtımı, 2 milyon kişiye kurban konservesi dağıtmak ve en az 46 milyon kişiyle temas kurmak gibi hedefleri bulunuyor.
Malatya’ya dev yatırım…
Dünyanın en büyük ‘Afet ve İnsani Barınma Sistemleri Fabrikası’ Malatya’ya…
Kuşkusuz bu hedeflerin en başında Malatya’da yapılması planlanan, Dünyanın en büyük ‘Afet ve İnsani Barınma Sistemleri Fabrikası’ geliyor. 1986 yılında hemşehrimiz merhum Turgut Özal tarafından yaptırılan ve şuanda atıl pozisyonda olan 52 bin metrekare kapalı alanlı vagon onarım fabrikası, bir diğer hemşehrimiz olan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay Malatya Şube Başkanı Av. Umut Yalçın ve Malatyalı siyasetçilerimizin girişimleriyle dünyanın en büyük Afet ve İnsani Barınma Sistemleri Fabrikasına dönüşecek. 20 Milyon dolar yatırımla Kızılay’ın lojistik merkezi haline gelecek olan fabrikada Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri de gerçekleştirilecek.
Yaklaşık 1500 kişinin istihdam edileceği merkezde prefabrike hafif çelik ve afet konutu, çadır fabrikaları ile entegre edilecek barınma sistemleri ve konteynerler üretilecek.
Bu sayede yalnızca Türkiye’nin ihtiyaçları değil, beynelmilel Kızılay ve Kızılhaç örgütleri ile BM ve AB gibi supranasyonel oluşumların da ihtiyaçları karşılanacak. Uluslararası örgütler fabrikamızdan alım yapacak ve bu şekilde Malatya’dan ihracat da gerçekleştirilecek.