Malatya’nın Bağrından Kopan Gönül Elçisi,İdris Akbıyık
Malatya’nın bağrından kopan,Türkiye sevdalısı,Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık’ın başarılar ile dolu yöneticilik hikayesini siz değerli okuyucularımız için derledik.
3 yıl önce Hakkari Valisi iken ziyaret ettiğim,Muğla Valisi Malatyalı hemşerimiz İdris Akbıyık,Hakarri'de gösterdiği başarılı çalışmalar ile Hakkarililerin kalbine taht kurarak gönüllere girmeyi başarmıştı.
Vali Akbıyık Muğla'ya atandıktan sonra kısa sürede aynı başarılı performansı Muğla'da da göstererek gönüllere girmeyi başardı.
İşte Vali İdris Akbıyık'ın Başarı Hikayesi
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, görev yaptığı süre boyunca Muğla’nın her köşesine dokunan pek çok proje ve çalışmaları hayata geçirdi. Turizmden tarıma, eğitimden gençlik ve spora kadar geniş bir yelpazede yapılan yatırımlar ve çalışmalar, Muğla’nın kalkınmasına büyük katkı sağlıyor.
Muğla Eşsiz Doğası Ve Tarihi Zenginlikleri İle Ülkemiz Turizminde Önemli Bir Yere Sahiptir
Vali Dr. İdris Akbıyık, “Muğla deniz, güneş, kum üçgeninin yanında, birçok antik uygarlığın eserleri ile dolu zengin kültür mirasıyla, dağları, kanyonları, mağaraları, zengin ekolojisi, termal suları, el sanatları, mutfağı, alışveriş olanakları ve tek tek sayılamayan nice özellikleri ile dünya turizminde bir marka haline gelmiştir.
İlimiz, bugün bu eşsiz güzellikleri ile yoğun bir turizm hareketliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Yüksek kaliteli konaklama tesisleri ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri en iyi şekilde ağırlayabilecek durumdadır.” Dedi.
İlimizin sahip olduğu potansiyeli arttırmak için etkin tanıtım çalışmaları, alt yapı yatırımları gerçekleştirdiklerini ve yeni turizm rotaları oluşturduklarını belirten Vali Dr. İdris Akbıyık,Turizmin 12 aya yayılması konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.
2023 yılı Aralık sonu itibariyle 3 milyon 403 bin 590 yabancı turistin Muğla’yı ziyaret ettiğini belirten Vali Dr. İdris Akbıyık, 2024’ün ilk beş ayında Muğla’ya gelen turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14’lük artış göstererek, 669 bin 370 olduğunu ifade etti.
Muğla’nın Tarihi ve Kültürel Değerlerini Yaşatarak Gelecek Kuşaklara Aktarmak ve Turizmle Buluşturmak İstiyoruz
Vali Dr. İdris Akbıyık, “Muğla’nın sahip olduğu kültür turizmi potansiyelini ortaya çıkarmak, sürdürülebilir turizm yönetimi, tarihi ve doğal alanların korunması, yerel kültürün ve yöre insanının katılımı teşvik edilerek, ilimizin sahip olduğu zengin kültürel değerleri turizm yoluyla sürdürülebilir şekilde tanıtılmakta ve korunmaktadır. Muğla’nın tarihi ve kültürel değerlerini yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak ve turizmle buluşturmak istiyoruz. Bu kapsamda ilimizde 22 antik kentte kazı çalışması ve 11 alanda arkeolojik yüzey araştırması sürdürülmektedir. Yürütülen kazı çalışmalarıyla birlikte ilimizde kültür turizmine yoğun ilgi oldu.” diye konuştu.
Muğla’nın Tarımsal Potansiyeli
Muğla’nın tarımsal potansiyelinden bahseden Vali Dr. İdris Akbıyık, “Muğla coğrafi konumu, tabiatı ve toprak yapısıyla tarımsal tüm değerleri bünyesinde barındırmaktadır. Uygun iklim yapısı ile ülkemizde üretilen birçok ürünün yetiştirilebildiği bir ekolojiye sahiptir. Ayrıca ilimiz tarımsal ürünlerinin çeşitliliği ile de dikkati çekmektedir.
2023 yılında yaklaşık 3 milyon ton bitkisel, 550 bin ton hayvansal üretim gerçekleşmiştir. 2023 yılında 125 bin ton tarımsal ihracat yapılarak ülke ekonomisine 141 milyon Dolar katkı sağlanmıştır. 2024 yılı ilk çeyreğinde tarımsal üretim 30 bin ton, ihracat değeri ise 33 milyon dolardır. Yılsonuna kadarbu rakam daha da artacak.
Tarımsal üretimde yıllara göre değişiklikler meydana gelmekle birlikte zeytin, örtü altı domates, narenciye, çam balı, badem, susam, börülce nar ve su ürünleri yetiştiriciliği ilimizin önemli tarımsal ürünleridir. İlimiz börülce üretiminde birinci, yağlık zeytin üretiminde ikinci, sofralık domates üretiminde üçüncü, kabak, limon, badem, greyfurt, nar, susam, patlıcan üretiminde dördüncü, portakal ve muz üretiminde beşinci sırada yer almaktadır.
Su ürünleri, ilimizin en önemli ihracat değerlerinden biridir. 2023 yılında 129 bin ton ihracat miktarıyla, 805 milyon dolar ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır. 2024 yılı ilk çeyreğinde 25 bin ton su ürünleri ihracatıyla ülke ekonomisine 152 milyon dolar katkı sağlanmıştır.” dedi.
Geçtiğimiz yıl tarım alanında birçok yenilik ve destek programı başlattıklarını belirten Vali Dr. İdris Akbıyık, “ Üreticilerimize verilen eğitimlerle birlikte modern tarım teknikleri kullanımı yaygınlaşmıştır. 2023 yılında 4.297’si kadın üretici olmak üzere 23.216 üreticimize eğitim verilmiştir. Eğitim faaliyetlerimiz bu yıl devam ediyor.” Dedi.
Tarımsal üretimde verimliliği arttıran ve projeler ve destek paketleri ile çiftçilerin her zaman yanlarında olduklarını söyleyen Vali Dr. İdris Akbıyık, “Seydikemer Tarıma Dayalı Süt Sığırcılığı İhtisas OSB Projesi alt yapı çalışmaları devam eden en büyük tarımsal projemiz. Tamamlandığında bölgeye büyük katma değer ve istihdam sağlaması öngörülmektedir. İl genelinde yaklaşık 30 bin tarım üreticisinin yararlanacağı Toprak Bitki ve Sulama Suyu Laboratuvarı’nı YİKOB desteği ile tamamlayarak üreticilerimizin hizmetine sunduk. 2023 yılında 341 milyon TL tarımsal destek ödemeleri gerçekleştirdik.” dedi.
Gençlerimizin Yanındayız
Gençlerimize yönelik spor tesisleri ve gençlik merkezleri inşa ettiklerinden bahseden Vali Dr. İdris Akbıyık, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, onların serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerine imkân sağlamak, spor aracılığıyla sosyalleşmelerini ve spor yapma alışkanlığı kazanmalarını çok önemsiyoruz.” dedi.
Vali İdris Akbıyık konuşmasının devamında “İlimizde toplam 62 spor dalında sporcu yetiştiriyoruz. Toplam 105 milli takım sporcumuz bulunmaktadır. 113 bin 119 lisanslı sporcumuz, 16 bin 7 faal sporcumuz ve 418 spor kulübümüz bulunmaktadır. 2023 yılında 642, 2024 ilk yarısında 468 faaliyet gerçekleştirdik.
2024-2025 sezonunda 9 süper lig, 3 birinci lig, 8 ikinci lig ve 10 bölgesel lig olmak üzere farklı spor dallarında mücadele eden toplam 31 takımımız bulunmaktadır. Bodrum Futbol Kulübümüz tarihinde ilk kez Süper lige çıkmıştır. Yine Bodrum Basketbol ve Yalıkavak Hentbol takımımız süper ligde mücadele edecek takımlarımız arasında yer almaktadır. Ayrıca Muğlaspor Kulübümüz Bal liginden şampiyon olarak 3. Lige yükselmiştir.
İlimizde 2023 yılında aralarında Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, Plaj Güreşi Dünya Şampiyonasının da olduğu 9 uluslararası, 262 ulusal, 33 bölgesel, 3 analig ve 335 il faaliyetleri olmak üzere toplam 642 spor organizasyonu düzenlenmiştir” dedi.
Spor yatırımlarından da bahseden Vali Dr. İdris Akbıyık, “Spor Toto Yatırımları ile Belediyelerce yapılan Dalaman ve Ortaca gençlik merkezleri son aşamaya gelmiş, yakın zamanda faaliyete başlayacaktır. Kavaklıdere, Ula, Seydikemer ve Marmaris’e yapılacak gençlik merkezleriyle birlikte ilimizdeki gençlik merkezi sayısı 13’e çıkacaktır. Ayrıca il genelinde futbol saha yapımı, sahaların bakım, onarımı gibi toplam 6 proje 2024 yılında tamamlanmıştır. Diğer taraftan Menteşe 3. Etap bin 350 kişilik yurt projesi, Marmaris Spor Salonu ve Gençlik Merkezi ve Köyceğiz Su Sporları ve Kamp Eğitim Merkezi’nin de aralarında bulunduğu toplam 10 projenin yapımı devam etmektedir.
Eğitime Yapılan Her Yatırım Geleceğe Yapılan Yatırımdır
Eğitimin toplumların gelişmesinde ve kalkınmasında en kritik rolü oynayan unsur olduğunu dile getiren Vali Dr. İdris Akbıyık, “ Eğitime yapılan her yatırım, aslında geleceğimize yapılan en değerli yatırımdır. Görev yaptığım tüm illerde eğitim her zaman öncelikli meselemiz oldu.
Hakkâri’de ve görev yaptığım diğer illerde olduğu gibi Muğla’da da “Bir Kitap Bir İnsan” projesini başlattık. Projemiz kapsamında herkesin okumasını arzu ediyoruz. Bir kitap okuyup bir kişiye de okutuyoruz. Sloganımız “Kitap insan kadar insan kitap kadar kıymetlidir.”
Ayrıca tüm ilçelerimizde resmi ve özel okullarımızdaöğrencilerimizin toplumsal, evrensel, milli ve manevi değerleri kazanmaları ve bu değerleri yaşam biçimi haline getirmiş bireyler olarak yetişmeleri için “Değerler Çınarı” projesini başlattık.”
Vali Dr. İdris Akbıyık, “İlimizde çocuklarımızın akademik başarılarını yükseltmek adına günün şartlarına uygun, donanımlı sınıflar, modern laboratuvarlar ve zenginleştirilmiş kütüphaneler ile çocuklarımızın en iyi şekilde eğitim alabilmesi için tüm imkânlar sağlanmaktadır. İlimize yeni okullar kazandırarak, mevcut okulları yeniliyoruz. Toplam 48 derslikli okullarımız ve 12 derslikli Halk Eğitim Merkezimizin yapımı devam etmektedir. 2 okulumuzun ihalesi tamamlanmış yapımına en kısa başlanması planlanmaktadır. Menteşe Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’nun güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca 2024 Yılı Milli Eğitim Bakanlığımızca ayrılan ödenek kapsamında toplam 30 okul ve kurumumuzun büyük onarımı planlanmış ve ihale edilmiştir.”
Orman Varlığımızı Korumak, Gelecek Nesillere Daha Yeşil Bir Dünya Bırakmak İçin Ağaçlandırma Projeleri İle Yeşil Alanlarımızın Sayısını Arttırıyoruz
Vali Dr. İdris Akbıyık, “İlimizde en büyük zenginliklerimizden biri de ormanlarımızdır. İlimiz yüzölçümünün yüzde 68’i ormanlardan oluşmaktadır. Orman varlığımızı korumak, gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak için ağaçlandırma projeleri ile yeşil alanlarımızın sayısını arttırıyoruz. 2023 yılında 2 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ayrıca orman yangınlarıyla mücadele kapsamında ileri teknolojiye sahip yangın söndürme ekipmanları ile yangınlara müdahale ediyor, ormanlık alanları korunması ve bilinçlendirme kampanyaları yürütüyoruz.” diye konuştu.
Ülke sıralamasında 6. sırada yer alan Mermercilik, ilimizde katma değer yaratan önemli bir değer olup, yaklaşık 10 bin kişilik istihdam sağlamakta ve yıllık ortalama 60 Milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirmektedir. Halen 82 ocak ve 102 fabrikada üretim yapılmaktadır.
‘Hakkâri’de Hayat Var’ sloganı ile başlattığı çalışmalarla Hakkâri’nin ülke genelinde görünürlüğü ve marka değerini yükselten Vali Dr. İdris Akbıyık yapılan kültür, spor etkinlikleriyle ve sanat festivalleriyle de (Cilo Sat Festivali, Çukurca Foto Safari ve Doğa Sporları Festivali, Kar Festivali gibi) Hakkâri’nin adını duyurmuştur.
Hakkâri’de turizmin geliştirilmesi ve ilin turizm altyapısının oluşturulması kapsamında Merga Bütan kayak merkezi ile teleferik ve yürüme yollarını hayata geçiren Vali Dr. İdris Akbıyık, “Sağlıklı Gelecek Sporla Gelecek” projesiyle 65 bin öğrenciye kayak eğitimi verilmesini sağlamıştır. Kayak merkezi içerisindeki 5 yıldızlı otel ile birlikte bölge yerli ve yabancı misafirlerin uğrak yeri haline gelmiştir.
Hakkâri’de görev yaptığı süre boyunca sosyal belediyecilik çalışmalarına da ağırlık veren Vali Dr. İdris Akbıyık, Hakkâri’nin huzur kenti haline gelmesi çalışmalarıyla birlikte her ilçenin potansiyeline göre geliştirilen projelerle ilin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi konusunda da başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.