yeşilyurt
büyükşehir
Malatya
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Hangül’den Yerinde Dönüşüm İçin Önemli Uyarılar


Hangül’den Yerinde Dönüşüm İçin Önemli Uyarılar
Hangül İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve DAİMFED ( Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Fedarasyonu ) Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Hangül, İnşaat sektörü ve yerinde dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Malatya’da deprem sonrası yeniden yapılanma sürecinde adını sıkça duyuran Hangül İnşaat, bölgenin inşaat sektöründe güçlü bir yer edinmiş durumda. Hem bölgedeki yapılaşmanın öncüsü olarak hem de sağlam projelerle halkın güvenini kazanan Hangül İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve DAİMFED ( Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Fedarasyonu ) Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Hangül, Maldia Dergisi’ne verdiği röportajda, sektördeki başarılarını ve bölgedeki inşaat süreçleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

*Deprem Sonrası Yeniden Yapılanma: Zorluklar ve Çözümler*

Depremin ardından 19 ay geçmesine rağmen, birçok vatandaşın hala evlerine kavuşamadığını belirten Hangül, bu sürecin zorluklarını ve çözüm yollarını ele aldı. Vatandaşların büyük bir kısmının TOKİ hak sahipliği üzerinden daire talep ettiğini, bazılarının ise yerinde dönüşüm projesi kapsamında firmalar ile sözleşme yaptığını  ifade eden Hangül, ancak hala karar veremeyenlerin de olduğunu dile getirdi. Özellikle yerinde dönüşüm projelerinde güvenilir firmalarla sözleşme yapılmasının hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Hangül, “Yaşadığımız büyük üzüntüyü, binamızı yeniden inşa ederken de yaşamamalıyız” dedi.

*Maliyetler Gerçekçi Olmalı: Dış Firmalara Dikkat*

Mahmut Hangül, özellikle Yerel firmalar ile çalışılmasını öneriyoruz.  il dışından gelen firmalarla yapılan sözleşmeler konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Bölgedeki bazı firmaların çok düşük maliyetlerle iş yapmaya kalktığını, bunun ise gerçekçi olmadığını söyledi. “İl dışı firmalarla yapılan sözleşmelerde 13-14 TL gibi düşük maliyetler konuşuluyor, ancak bizim hesaplarımıza göre bu rakamların gerçek maliyetler olmadığını ortalama 20 TL bandında olmasıgerektiğini ” söyleyen Hangül, bu tür firmaların güvenilirliğini sorgulamak gerektiğini söyledi.

Hangül, son zamanlarda il dışı firmalara olan talebin azalmasıyla birlikte, bu firmaların Malatya’daki yerel firmaları satın almaya çalışarak piyasaya yeniden girmeye çalıştıklarını belirtti. Ancak, müteahhitlik konusunda deneyimi olmayan kişilerin de bu tür yöntemi kullanarak inşaat işine girmeye çalışmasının büyük riskler barındırdığını sözlerine ekledi.

*İmar Durumu ve Vatandaşları Yanıltan Firmalar*

Röportajda sıkça karşılaşılan bir başka sorun ise imar durumu ve vatandaşların yanlış yönlendirilmesi oldu. Hangül, bazı firmaların belediyenin belirlediği imar durumuna aykırı bir şekilde yüksek metrekarelerde daireler vadederek  kendi firmalarına yönlendirdiklerini belirtti., bunun ise tamamen gerçek dışı olduğunu ifade etti. “Vatandaşlarımız, teklif edilen metrekarelerin doğruluğunu ilgili idarelerden veya bağımsız danışmanlık hizmeti veren uzmanlardan öğrenebilirler” diyen Hangül, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

*Yetersiz Hibe ve Krediler , KDV oranı : Bürokratik Engeller*

Hangül, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından depremzedelere sunulan hibe ve kredi miktarlarının yetersiz olduğunu belirtti. Bu durumun yerinde dönüşüm projelerinin vatandaşlar tarafından ödeme zorluğu doğrultusunda firmalar ile sözleşme yapamadıklarını ortaya koymuştur. ifade eden Hangül, KDV oranın %20 olmasıda maliyetleri çok yükseltmektedir. dedi. “Belediyelerde onay bekleyen ve onaylanan ortalama 40-50 civarında  projenin olmasının en büyük sebebi, yetersiz hibe ve krediler, KDV oranı ve bürokratik engellerdir” dedi. DAİMFED ve diğer sivil toplum kuruluşları ile bu konuda sürekli olarak taleplerde bulunduğunu, kredilerin en az 2500 TL olması gerektiğini dile getirdi.

*Geleceğe Dair Öneriler ve Temenniler*

Mahmut Hangül, röportajın sonunda, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması temennisiyle, yaşanması durumunda daha az zararla atlatılabilmesi için işin uzmanıyla çalışmanın önemine vurgu yaptı. “Her konuda uzmanlarla çalışılmalı, gerçekçi maliyetler hesaplanmalı ve vatandaşlar doğru bilgilendirilmelidir” diyen Hangül, Malatya’nın yeniden yapılanmasında Hangül İnşaat olarak üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Mahmut Hangül’ün bu röportajda verdiği mesajlar, Malatya’nın yeniden yapılanma sürecinde dikkat edilmesi gereken kritik noktalara işaret ediyor. Güvenilir firmalarla çalışmanın ve gerçekçi maliyetlerin belirlenmesinin önemi, bu sürecin en sağlıklı şekilde yürütülmesi açısından hayati önem taşıyor

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Muharrem
    28-09-2024 21:07

    Hangul yapı inşaat bu işin uzmanı ve dürüst bir kişi

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-mariscostogo.com-concepcionbatres.com-www.charugraphics.com-www.salsamentariaelbohemio.com-imbedsoftware.com-maxtbarnes.com-www.skceunai.com-nehemiahdavid.org-wingsacademyedu.com-yawpareimages.com-