"Hak İhlallerinin Takipçisiyiz"
Malatya Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Esra Genç, “Her türlü hak ihlalinin takipçisi olacağız” dedi.
“Temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar, uyum süreçlerinin gereği ve bir “ev ödevi’’nin yerine getirilmesi anlayışı ile değil, aksine hak ve özgürlüklerin bu ülke insanının istemi, ihtiyacı ve demokrasinin gereği olduğu için yapılmalıdır. Bu bakımdan temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi esas olmalı, özgürlük-güvenlik ikilemi oluşturularak bu gelişim engellenmemeli, var olan hak ve özgürlüklerden geri adım atılmamalıdır.
İnsan haklarına saygının güçlenmesi için Türkiye’nin, her türlü ayrımcılığı yasaklayan, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini, çalışanların ekonomik ve sosyal haklarını, doğal ve kültürel çevre ve varlıkların korunmasını güvence altına alan yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır. Yeni anayasa çalışmalarına hiçbir koşulda son verilmemelidir.
Adil yargılanma hakkı ve savunma hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, savunma dokunulmazlığı etkin olarak uygulanmalı, uzun tutukluluk süreleri düşürülerek, hızlı ve adil bir yargılamanın koşulları oluşturulmalıdır. Adil yargılanma ve masumiyet karinesini ortadan kaldıran her türlü uygulama, birey ve dava gözetmeksizin terkedilmelidir
Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu değiştirilmeli, kolluğun üst arama, kimlik sorma, silah ve zor kullanma yetkileri daraltılarak yasa, bir bütün olarak kişi özgürlüğünü esas alan bir niteliğe büründürülmelidir. Makul şüphe yasası geri çekilmelidir.
Gözaltı birimleri ve cezaevleri “Bağımsız İzleme Kurulları”nın denetimine açılmalı, ağır hasta hükümlülerin ceza infazları, yeniden sağlıklarına kavuşuncaya kadar ertelenmelidir.
Çocuk ve engellilerin haklarının korunmasına, onların daha güvenli, sağlıklı ve onurlu bir sosyal ortamda gelişmelerine ve yaşam sürdürebilmelerine yönelik idari önlemler ivedilikle alınmalı, gerekli yasal değişiklikler derhal gerçekleştirilmelidir.
İşçilerin ve diğer çalışanların grevli-toplu sözleşmeli sendikal haklarının önündeki engeller ortadan kaldırılmalı, tüm çalışanlar için iş güvencesi, istihdam olanakları, sosyal güvenlik hakkı ve örgütlenme özgürlüğü güvence altına alınmalıdır.
Çevre ve doğaya zarar verme riski olan yatırımlardan vazgeçilmeli, alternatif enerji kaynakları genişletilmeli, çevre ve doğa koruma ile ilgili idare mahkemesi kararları süratle uygulanmalıdır.
Malatya Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle ilimizde, ülkemizde ve dünyada yaşanan her türlü hak ihlalinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna beyan ederiz.“MALATYA
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.