Doğu Ve Güneydoğu'da Bir İlk
Dünyada ölümlere sebep olan hastalıklar sırasında 3., Türkiye’de ise 4. sırada olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde artık endoskopik yöntemle tedavi ediliyor.
Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Gazi Gülbaş, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Reha Çelik ve Doç. Dr. Hakkı Ulutaş gibi uzman doktorların başında olduğu ekip tarafından ilk kez yapılan uygulama KOAH hastalarına umut olurken, tedavi sonrasında hastalar çok kısa sürede taburcu olabiliyor.
KOİL yöntemiyle ilgili bilgi veren Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gazi Gülbaş, bu yöntem sayesinde hastaların çok kısa sürede sağlığına kavuştuğunu ifade ederek KOAH hastalarının işlem sonrasında günlük aktivitelerini bile yapabilecek hale geldiklerini söyledi.
KOAH hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu ve öneminin giderek arttığını dile getiren Gülbaş, “KOAH özellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkıyor. KOAH hastalarının en önemli şikayeti nefes darlığı. Nefes darlığı sebebiyle hastalar gündelik işlerini tamamlayamıyorlar. Sigaranın etkisiyle özellikle akciğerin üst kısmında havalanma artışına sebep oluyor. Akciğer göğüs kafesinin içine sığmayacak şekilde hatta göğüs kafesini genişletecek düzeyde büyüyor. Daha önceden bu hastalığa yönelik yapılan cerrahi yöntemler ve akciğerin hacmini azaltıcı ameliyatların yerine artık endoskopik yöntemler uygulanmaya başlandı. Bu endoskopik yöntemle ameliyatları kısa sürede ve hastaya ek hastalık getirmeden yapıyoruz. Coill dediğimiz sarmal yöntem ile anestezi altında, göğüs cerrahisinden arkadaşlarımız ile birlikte bu işlemi yapıyoruz. Bu işlem hastalara çok iyi bir yaşam kalitesi sağlıyor. Oksijenden ayrı kalamayacak hastalar bu yöntem sayesinde hayatın içerisinde yer alıyorlar, günlük aktivitelerini sıkıntı yaşmadan hallediyorlar” diye konuştu.
Ameliyatı yapan uzmanlar arasında yer alan Göğüs Cerrahisi uzmanı Doç Dr. Muhammet Reha Çelik ise geçmişte KOAH hastalığının çeşitli yöntemler ile tedavi edilmeye çalışıldığını ancak başarı oranının çok düşük olduğunu vurgulayarak, “Şimdi kullandığımız bu yöntem ise hem hastaların hastanede kalış süresini hem toplumsal hayata dönüş süresini düzenlemeye yarıyor ve hastalar çok kısa sürede kendi işlerini görecek hale geliyorlar. Bunun ötesinde hastalara cerrahi bir yük bindirmemiş oluyoruz. Her ne kadar genel anestezi altında yapılıyor olsa da hastaların dışarıya açık bir yaraları olmuyor. Endoskopik yöntemler çok daha pratik uygulanabiliyor fakat bizi burada ilgilendiren en önemli konu hastanın konforunun sağlanması. Bu yöntem sayesinde hastalarımız çok iyi bir yaşam kalitesine kavuşuyor ve kısa sürede toparlanabiliyor” şeklinde konuştu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.