Ağbaba:"Malatya'nın Geleceğine Kıymayın"
Mimarlar Odası Malatya Şubesini ziyaret eden CHP Milletvekili Veli Ağbaba, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Malatya Mühendisler Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, ziyarette yaptığı konuşmada şunları söyledi.
“ 6 Şubat depreminden sonra Mimarlar Odası olarak Malatya’mıza gönül vermiş insanlar olarak hizmet veriyoruz. Malatya'nın yerel sıkıntıları ile önerileri görüşeceğiz. Sayın Vekilimize ileteceğimiz konularla alakalı hızlı bir şekilde reaksiyon vereceğini ümit ediyoruz. Malatya’mız 6 Şubat depreminde çarşı merkezi ve ticari merkezlerin yıkılmasından sonra ticari alanlarını kaybetti. Özellikle Bostanbaşı bölgesinin yıkılmasıyla da barınma alanlarını kaybetti. Gündüzbey ve Çırmıktı bölgesinin yıkılmasıyla da kültürel ve turizm alanlarının kaybetti. Bu alanların hızlıca ayağa kaldırılması için biz de elimizden gelen gayretle teknik çalışmaları ve önerileri tamamladık. Yetkililere ilettik. Depremden bu güne yaklaşık bir buçuk yıla yakın bir zaman geçti. Bazı konularda ilerleme var ama bazı konularda ciddi aksaklıklar var. Bunların istişare edilerek hızlıca ayağa kaldırılması Malatya’mızın en önemli sorunlarından birisidir" dedi.
Belirsizlik sürüyor!
Ağbaba, 6 Şubat Maraş merkezli depremlerinin üzerinden 17 ay geçmesine rağmen Malatya'da belirsizliğin sürdüğünü belirtti.
Ağbaba, deprem sonrası çalışmalara ilişkin şu görüşleri paylaştı
“Biz Meslek örgütlerini, Meslek odalarını önemsiyoruz. Çünkü kentte bir iş yapılacağı, bir düzenleme yapılacağı zaman mutlaka danışılması gerekiyor. Bu süreçte de de buna çok önem verdik. Yapılabilecekleri sizlerin önerisi ile yapmaya çalıştık. Şehirdeki en büyük problemlerden birisi de maalesef kapalı kapılar ardında çeşitli projeler yapılıyor. Ama maalesef hala Malatya’da büyük bir belirsizlik devam ediyor. Esnaf odalarının yapılan işlerden haberi yok. Mimar Odalarının yapılan işlerden çok fazla haberi yok. Büyük bir belirsizlikle karşı karşıyayız. Depremin üzerinden 17 ay geçti. 17 ay geçmiş olmasında rağmen halen Malatya’da büyük bir belirsizlik devam ediyor. Bunun en büyük örneklerinden birisi de Söğütlü cami. Önce bir plan ve proje yapıldı. Neredeyse Söğütlü cami, yeni caminin bahçesine yapılacaktı. Şehirde bir rahatsızlık oluştu. Bu sonra iptal edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Söğütlü Caminin kentin hafızası olduğunu ifade etti ve yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Bakan dün bir açıklama yapıyor, Söğütlü Cami Emekliler parkına yapılacak deniliyor. Söğütlü Cami mutlaka yapılmalıdır. Doğrudur, kentin hafızasıdır. Ama Söğütlü cami yapılırken de mutlaka hem oradaki esnafların hem de mimarlar odasının görüşleri alınmalıdır. Biz deprem öncesinde de deprem sonrasında da bir Malatya meselesini siyasi bir mesele olarak ele almadık. Siyaseten bir rant sağlamaya yönelik şimdiye kadar hiç bir şey yapmadık. Bundan sonra da böyle yapacağız. Bu bir siyasi mesele değildir. Bu kentte hepimiz yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Deprem meselesi siyaset üstü bir meseledir. Ancak yapılan işlere baktığınız zaman kimi güç merkezlerinin, kimi rant merkezlerinin maalesef hakim olduğunu görüyoruz.
Ağbaba konuşmasının devamında; "1994 Yılında siyasete girdim. ANAP’ın, Doğru Yol’un Refah Partisi’nin, CHP’nin adayları ‘kentin meydanını büyüteceğiz. Kente büyük bir meydan kazandıracağız’ diyorlardı. Şimdi Maalesef eski belediye binasının yıkılan yerine Söğütlü Cami Yapılmak isteniyor. Hem yeni cami ile mesafe çok kısa hem de yer doğru değil. Sadece bir meslek grubu istedi diye, sadece bir meslek grubunun çıkarını gözetemezsiniz. Hiç kimse kusura bakmasın. Sadece bir meslek grubuna göre Malatya’yı dizayn edemezsiniz. Söğütlü Cami eski yerine yapılmalıdır. Halk Bankasının olduğu yer, eski belediye binasının olduğu yer açılmalıdır. Kent büyük bir meydana kavuşmalıdır. Şehri inşa ederken 10-20 yıla göre değil 100 yıla göre, 200 yıla göre inşa etmeniz lazım. Şehirde müthiş bir tutarsızlık ve belirsizlik var. 17 ay geçmiş hala bir caminin nereye yapılacağı belli değil. Planda Söğütlü cami yoktur. Yeni caminin önü açıldı. Büyük bir kent meydanı olacak. Ama Malatya’nın rant çevreleri bazı meslek gruplarını düşünerek iş yapmaya çalışıyorlar. Biz Malatya'nın sıkıntıları TBMM’de dile getirmeye çalışıyoruz."dedi
Ağbaba konuşmasının devamında"Malatya’yı görmeyenler maalesef burada bir yıkımın olduğundan habersiz. Maaalesef yerinde dönüşüm ve rezerv alan meselesi, bir bilmeceye dönüşmüş durumda. TOKİ, Malatya’da söz verilen evlerin yüzde 7’sini yapmış. Yüzde 7 içerisinde de oturma oranı çok düşük. Lütfen Malatya’nın geleceğine kıymayın" ifadelerini kullandı.
FAKİR FUKARADAN TASARRUF
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, iktidarın ekonomi politikalarını da eleştirdi. Ağbaba "Maalesef tasarruf edilirken, hep fakir fukaradan tasarruf ediliyor. Asgari ücreti yükseltmemek ve emekliye zam vermemek bir siyasi tercihtir” dedi.
'ORTA SINIF DİYE BİR ŞEY KALMADI'
Asgari ücrette artış yapılmamasını da eleştiren Ağbaba, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye’de enflasyon rakamları TÜİK rakamlarına göre yüzde 70 seviyesinde. Maalesef asgari ücrette şöyle bir şey var, veren için yüksek alan için düşük. Bu mesele asgari ücrete zam yapılarak çözülebilir. Asgari ücretle ilgili taleplerimiz devam edecek ancak ülkedeki ekonomik koşullar, toplumun geniş kesimlerini yoksullaştırırken artık orta sınıf diye bir şey kalmadı. 10 bin TL maaşla geçinmeye çalışan emekli var. Haftaya çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonu’na tasarruf paketi geliyor. Maalesef tasarruf edilirken, hep fakir fukaradan tasarruf ediliyor. Büyük bir kara deliğin içerisinde Türkiye boğuşmaya devam ediyor. Asgari ücreti yükseltmemek ve emekliye zam vermemek bir siyasi tercihtir.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.