Yeşilyurt Kültür, Kiraz ve Spor Festivali'nin Açılışı Yapıldı
GÜNDEMYeşilyurt 20. Kültür, Kiraz ve Spor Festivali'nin açılışı gerçekleştirildi
Mehteran takımının gösterisinin ardından konuşan Malatya Valisi Vasip Şahin, yaşanan doğal afet nedeniyle bu seneki Kültür, Kiraz ve Spor Festivali'nin kirazsız düzenlendiğini ifade etti.
Şahin, festivallerin asıl amacının yöreyi tanıtmak olduğunu kaydederek, "Bu sene yaşanan afet nedeniyle festivalimizi kirazsız düzenliyoruz. Ama üretilen şeyler festivallerin öznesi değildir. Onlar sadece tanıtım amaçlı materyalleridir. Festivallerin asıl öznesi, asıl amacı o yöreyi tanıtmak, o yörenin sosyal ve kültürel yönlerini ortaya çıkarmak ve başkalarıyla bunu paylaşabilmektir. Yeşilyurt şimdiye kadar bir şeyler yapmaya çalıştı. Ama inanıyorum ki bundan sonra büyükşehir olmakla birlikte yerel değerlerini, yerel motiflerini evrensele taşımak noktasında hem kaliteyi hem kapsamı daha da yükseğe çıkaracaktır" dedi.
"ASIL OLAN SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLERDİR"
Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu ise, festivalde asıl olanın sosyal ve kültürel faaliyetler olduğunu ifade ederek, "Bu festivalimizi, Yeşilyurt Kaymakamlığımız, Yeşilyurt Belediye Başkanlığımız ve İstanbul Yeşilyurtlular Derneğimizle bir araya gelerek organize ediyoruz. Bu sene gerek Soma faciası, gerekse don faciasından dolayı kirazımızdan mahrumuz. Ancak yaptığımız değerlendirmelerde festivalimizde kirazın sembol olduğu, asıl sosyal ve kültürel faaliyetler, imkanları iyi olanlarla imkanı iyi olmayanların buluştuğu şenlik olması hasebiyle biz bunu yapmaya karar verdik" diye konuştu.
"BORÇ ÖTELEMELERİNİ YAPTIK"
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, festivalin hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Yeşilyurt, 30 bin nüfustan, 300 bin nüfusa yükseldi. Ve şimdi bu büyüyen ilçemizin genç ve çalışkan bir belediye başkanı var. Ve inanıyorum ki, önümüzdeki kiraz festivali çok daha kapsamlı ve Yeşilyurt'a yakışır bir festival olacak" ifadelerini kullandı.
Çalık, kirazın az olduğu bir festival yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: "Kiraz Festivali ama kiraz ve kayısının az olduğu bir festival, kayısı ve kirazın don olayından dolayı zarar gördüğü bir dönem yaşıyoruz. Bununla ilgili çiftçilerimize gereken borç ötelemelerini yaptık. Ama yapılmak istenen özellikle istenen alan bazlı destekle ilgili çalışmalarımız hala devam ediyor."
Yeşilyurt ilçesinin Malatya'da ilkleri yaşadığını dile getiren Çalık, "Yeşilyurt'la ilgili çok önemli olduğunu düşündüğüm İnek Pınarı Barajını 11 Haziran'da planlamasını ihaleye verdik. İnşallah daha fazla sulanabilir alanlarla birlikte daha yeşil bir Yeşilyurt'a kavuşacağız diye umut ediyorum. Ve Yeşilyurt Malatya'da ilkleri kazanan ilçelerimizin başında geliyor" şeklinde konuştu.
"YEŞİLYURT, BUGÜN OLDUĞU GİBİ ÖNEMLİ İNSANLAR YETİŞTİRMİŞ BİR İLÇEMİZ"
AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın ise, Yeşilyurtluların çalışkanlıklarıyla ön plana çıktığını ifade ederek, "Yeşilyurt'un en bariz özelliği fevkalade çalışkan olmalarıdır. Gittikleri yerlerde aş, ekmek ve iş üretmeleri ve gittikleri yerlere daima katkı vermeleridir. Belki Türkiye'de, Yeşilyurt'a denk başka bir yerleşim yeri, başka bir ilçe herhalde yok. Belki bu şekilde yorumlamamız Yeşilyurt'u çok tanıdığımızdan da kaynaklanıyor. Yeşilyurt bugün olduğu gibi tarihinde de çok değerli ilim adamları yetiştirmiştir" diye konuştu.
"KENAN IŞIK'A ACİL ŞİFALAR DİLİYORUZ"
Akın, her festivalde Yeşilyurt'a gelen ünlü tiyatro oyuncusu Kenan Işık'a da acil şifalar dileyerek, "Ben bugün aramıza katılamayan ve Yeşilyurt'umuzun yetiştirdiği sanatkar Kenan Işık Bey'e Cenabı Hak'tan şifalar diliyorum. Gözlerim onu aradı. Kenan Bey yok. İçimizde buruk bir acı var. Hep birlikte inşallah rabbimizin şifa vermesi için dua edelim. Yeşilyurt olarak ilim adamları yetiştirdik. Onların gelmesi yetişmekte olan genç Yeşilyurtlulara ilham kaynağı oluyor. Onlarla bir araya gelmek, onları görmek,onları tanımak gençleri sanatkar olma noktasında ilim adamı olması noktasında teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.
"FESTİVALLERİN TEMEL AMACI ŞEHRİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TANITMAKTIR"
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, festivallerin esas amacının şehri en iyi şekilde tanıtmak olduğunu kaydederek, şunları söyledi: " Büyükşehirle birlikte bu organizasyonları çok daha sağlıklı ve amacına uygun şekilde gerçekleştirmek gerekiyor. Bu festivallerimizin temeli Malatya'mızı ve Malatya'mızın değerlerini iyi bir şekilde tanıtmak. Özellikle Malatya'mızdan yetişmiş çok değerli iş adamalarımız, hemşerilerimiz, il dışında, yurt dışında bulunan çok iyi insanları, güzel insanları bir araya getirmek. Onlarla kaynaşabilmek ve şehirleri irtibatlarını koparmamaktır. Dolayısıyla bu festivallerin amaçlarından bir tanesini daha gerçekleştirmiş oluyoruz. Bunun içerisinde Yeşilyurt Kiraz Festivali'nin tanıtılması çok önemlidir. Malatya'mızın kayısının tanıtılması da çok önemlidir. Yani her ilçemizin bir özelliği var. Doğanşehir'in elması, Arapgir'in üzümü gibi. Dolayısıyla bunlar gerçekten hem maddi anlamda bize değer katacak. Bölgemize değer katacak ve aynı zamanda bunları da çok iyi şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Yeşilyurt Kiraz Festivali etkinliğimizin düzenlenen etkinliklerimiz var. Bu etkinliklerimizin kalkınmayı amaçlamış olmalı. Bu festivallerin görünmeyen daha bir çok özelliği var. Bu açıdan bu tür festivalleri amacına uygun olarak, bundan sonra ki süreçlerde de büyükşehir çatısı altında bütün ilçelerimizle, ilçe belediye başkanlarımızla, kaymakamımızla ve sayın valimiz başta olmak üzere çok daha bilinçli bir şekilde geliştireceğiz."
"YEŞİLYURT'UN BU GELENEĞİNİ BÜYÜTEREK, DEVAM ETTİRECEĞİZ"
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise, Kültür, Kiraz ve Spor Festivali geleneğini büyüterek devam ettireceklerini belirterek, "Devlette süreklilik esastır. Normalde festivalimiz, daha yoğunluklu olarak kiraz festivaliydi. Ama rabbimizin bir don afeti dolayısıyla bu sene yaklaşık 60 ilimizde meyvelerimiz don karşısında, aslında kirazımız, kayısımızda yok. Ama biz bir değerlendirme yaparak, festivalimizin devam etme kararını aldık. Festivalimizi daha şenlendirerek, büyüterek yapalım dedik. İnşallah önümüzde ki yıl Yeşilyurt'un bu geleneğini devam ettirmek kaydıyla daha güçlendirerek, büyüterek devam ettireceğiz" dedi.
"KENT KÜLTÜRÜMÜZÜN OLUŞMASINA BÜYÜK YARARLAR SAĞLAYACAKTIR"
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, festivalin hayırlı geçmesi temennisinde bulunarak, "Belediye Başkanımız nezaket gösterdi. Kadir şinaslık örneği gösterdi. Ben bu festivalin Yeşilyurt'umuza, Malatya'mıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Ve bu festivalimizin kent kimliği oluşmasına, kent kültürümüzün oluşmasında ve kent hafızasının oluşmasında büyük yararlar ve katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu festivali düzenleyen tüm katılımcılara, tüm katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
"YEŞİLYURT BÜYÜYOR, DEĞİŞİYOR"
İstanbul Yeşilyurtlular Derneği Başkanı Mehmet Zeki Akıncı da, büyüyen Yeşilyurt'ta değişikliklerin de olduğunu ifade ederek, "Bu Fahri Nalbant Güreşleri'nin adı bu sene kalktı. Bu sene isimler olmayacak. Mevlit yemeğimiz İnanç Şahintürk adınaydı, bu isimde kalktı. Bu bir konsept değişikliğidir. Sayın Başkanla görüştüm ve beni ikna edici konuşmalar yaptı. Doğru artık bu konsept değişiyor. Yeşilyurt büyüyor. Bunda da daha çok değişiklikler göreceğiz inşallah. Daha değişiklikler olacak. Zaten ilçemize girişte ve Yeşilyurt'un başlangıcından itibaren şöyle bir baktım, bir temizlik var. Ben değerli başkanıma teşekkür ediyorum. Bir başlangıç olarak harika bir şey, sağ olsun, var olsun" dedi.MALATYA
İlginizi Çekebilir