© Maldia Haber

Yeni Dönem Ticaret

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey, “Malatya’mızın, elektronik borsacılığın olduğu uluslararası bir ürün borsası olmasını en büyük hedef olarak görmekteyiz” dedi.

Malatya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MASİAD) 23’ncü Yıla Özel Dergisine demeç veren MTB) Başkanı Gürsel Özbey, “Borsamız 2012 yılında 113 Borsa arasında1.171milyon 292 bin 187-TL işlem hacmiyle Türkiye genelinde 28 sırada, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise 9 Borsa içinde 5 sırada yer almıştır Malatya kayısısı kalite ve özelliği itibariyle, standardı belirli ve uzun süre depolamaya müsait, bölge açısından ekonomik değeri yüksek ve ülkemiz açısından da çok önemli bir üründür. Ülkemizin en önemli stratejik ürünü olan Malatya Kayısısının markalaşması ve standarda uygun depolanması ve elektronik ticaret içinde yer alarak gerek yurtiçi ve gerekse ihracatı konusunda ticaretinin kolaylaşması için lisanslı depo ve ürün borsası sisteminin kurulması gerekmektedir. Borsamızı satış salonu olan, akredite laboratuarı olan ve lisanslı depoculuğun var olduğu bir ürün Borsası olmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Dünya üretiminde yüzde 85’ini Malatya’nın karşıladığı ve dünyanın her kıtasına ihracı yapılan kayısı ürününe sahip Malatya’mızın, elektronik Borsacılığın olduğu uluslararası bir ürün borsası olmasını en büyük hedef olarak görmekteyiz. İlimizde hayvancılık küçük ölçekli aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Ancak son yıllarda hayvancılıkta yaşanan gelişmeler sonucunda modern anlamda büyük çaplı hayvancılık işletmeleri kurulmaya başlanmıştır. Bu gelişmeler Organize Hayvancılık Bölgeleri oluşturulma fikrini ortaya çıkarmıştır” diyen Özbey, daha sonra şunları belirtti:
“Hayvansal üretimin yapıldığı işletmelerin, yeni teknolojileri uygulayabilen,yeterli büyüklükte, alt yapısı sağlanmış, uygun bölgelerde planlanarak, süt, et vb. hayvansal ürünlerin sağlıklı olarak ve yeteri miktarda üretimlerinin sağlanmasını, daha iyi yetiştirme koşullarında karlı bir işletmecilik sonucu üreticinin gelir ve refah düzeyinin yükseltilmesini, üretimin yeterli hale getirilmesini amaçlayarak Malatya Organize Hayvancılık Bölgesinin kurulmasını hedefliyoruz. Üretiminin büyük bölümü ihraç edilen kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısının ihracat rakamlarının artırılması amacıyla Ege, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul kuru meyve ve mamulleri ihracatçıları birlikleri işbirliği ile Ekonomi Bakanlığı’na yapılan başvuru kabul edilerek2012 yılında ‘’Kuru Meyve Tanıtım Grubu’’ kurulmuştur.
Kuru Meyve Tanıtım Grubu kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incirin iç piyasada tüketimini artırmak ve yurt içi tanıtımının yapılması için“Okul sütü projesi” örneğinde olduğu gibi ‘’kuru meyve dağıtma projesi’’ çalışmasını başlatmıştır. Bu proje ile kuru meyvelerin sağlık açısından önemi vurgulanacak,çocuklarımızın bedensel ve zihinsel gelişimleri açısından büyük öneme sahip olduğu anlatılacak ve beslenme alışkanlığının kazandırılmasının gerekliliği vurgulanacaktır.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER