© Maldia Haber

Verem Savaş Haftası Konferansı

Battalgazi Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından Verem Savaş Haftası dolayısıyla konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, “Verem yıllardan beri insanlığın başına bela olmuş bir hastalıktır” dedi.
Konferansta açış konuşmasını yapan Battalgazi Belediyesi Kültür Müdürü Mercan Sarı, “Battalgazi Belediyesi olarak Verem Savaş Haftası sebebiyle halkımızı aydınlatmak amacıyla bu konferansı düzenledik” dedi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır ise, Verem Hastalığı hakkında katılımcılara bilgiler vererek, “Verem aslında yıllardan beri insanlığın başına bela olmuş bir hastalıktır. Tarihsel seyrine baktığımızda büyük imparatorlukların ve devletlerin başına bela olmuş ve bu kararın tarihsel seyri içine baktığımızda, bu hastalık edebiyata da konu olmuş, şiirlere ve filmlere konu olmuş. Ve bu hastalığın büyük bir kısmını da büyü yapılmış, lanetlenmiş ve bunlardan kesinlikle uzak durmak gerekir denmiştir. Bu kadar korkulan bir hastalık. Sadece bu mu? Tüberküloz ya da verem değil, sıtma, veba, koca koca devletleri ortadan kaldırmıştır. Verem hastalıklarına bakacak olursak, bakteri alan her 100 kişiden 5’inde hastalık olmakta ve enfeksiyon vurguları ortaya çıkmaktadır. Erken hastalık, hastaların yüzde 5’inde kendilerini gösteriyor. Yüzde 95’inin ise hastalık değişmiyor. Bitkin bıraktırır ve kilo kaybettirir. Zayıf düşürüldüğü için ince hastalık denmiştir” diye konuştu.
Verem Savaş İl Koordinatörü Dr. Zeynep Kazgan Arıca da, “Bergamalı Galen derki; ‘Bir verem hastasının nefes kokusunun olduğu yerde yaşayan kişiler, bu hastalığa yakalanabilir’ demiş. Yani bizler nefes aldığımız sürece bu hastalığa aday kişileriz. Oysa korkunun da ecele faydası olmayacağını görüyoruz. O zaman diyeceğiz ki, sadece o ortamda karşılaşmayız, otobüste, hastanede, günlük yaşantımızda karşılaşabiliriz. Her yerde karşılaşabileceğiniz bir hastalıktan bahsediyoruz. Tedavi süreci oldukça uzun. 6 ay ile 24 ay arasında değişmektedir. Düzenli tedavi almayan her hasta dirençli verem olabilir. Dirençli verem hastası olan insan, malesef dirençli verem mikrobunu etrafa bulaştırmaya başlar ve bu bizim için en sıkıntılı bir durum demektir” diyerek, verem hastalığının dikkate alınması ve üzerinde durulması gereken bir hastalık olduğunu söyledi.
Battalgazi Belediyesi Toplantı salonunda gerçekleştirililen konferansa, Battalgazi Belediye Başkan Vekili Zafer Kırçuval, Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Karakuş, Malatya Verem Savaş Derneği Başkanı Raşit Alaçık, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, Verem Savaş İl Koordinatörü Dr. Zeynep Kazgan Arıca, MEV Malatya Şube Başkanı Nejdet Narin, Battalgazi Belediyesi bazı birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.MALATYA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER