Türkiye'nin Kayısı İhtiyacını Mut İlçesi Karşılıyormuş?
GÜNDEM
Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl diğer bölgelere göre don ve kuraklıktan etkilenmeyen kayısı, ihracatın yanı sıra ülke ihtiyacını da karşılıyor.
Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl diğer bölgelere göre don ve kuraklıktan etkilenmeyen kayısı, ihracatın yanı sıra ülke ihtiyacını da karşılıyor.Sezonun sonlarına yaklaşmasına rağmen kayısı fiyatları altın yılını yaşıyor. Kayısının kilosu, 2 ile 4 lira arasında değişiyor.Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, Türkiye’nin kayısı ihracatında yüzde 70’ini karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde 2013 yılında 55 bin 240 dekar alanda 76 bin ton kayısı hasadı yapıldığını, bunun 25 bin tonunun ihraç edildiği ve toplamda 40 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi. Bu yıl ise ilk hasadı yapıldığında 20 liradan alıcı bulan sofralık kayısının, sezonun sonuna yaklaşılmasına rağmen şu an 2 ile 4 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirten Acar, "Fiyatlar geçen yıllara oranla üç katından fazla. Kayısı bu yıl üreticiye para kazandırıyor. Mut sofralık Malatya ise kurutmalık olarak tanınır. Türkiye’nin tüm tezgahlarında Mut kayısısı yer alıyor. Üretici para kazanıyor. Kayısı bu yıl altın yılını yaşıyor" dedi.
Türkiye genelinde don afeti yüzünden kayısı hasadının yok denecek kadar az olması sebebiyle yurt içi ve yurt dışı alıcılarının tamamen Mut ilçesine yöneldiğini söyleyen Acar, "İç ve dış piyasada büyük bir canlılık var. Bu yıl hasattan çiftçimiz çok memnun. Kaliteli ürün üretmenin karşılığını fazlasıyla alıyor. Geçen yıl Mut sebze halinde 18 firma ihracatçı kayısı alımı yaparken bu yıl ise 26 ihracatçı bulunmakta. Kayısı hasadında sonlara yaklaşılmasına rağmen Mogador, Bebeko, Ninfa, Trintina, Çağatay, Septik ve İtalyan Tokalı cinsi kayısının kilosu 2 ile 4 TL'den alıcı buluyor. Bu cinsler halen fiyatını korumakta" diye konuştu.
TÜM HABERLER