Toplu Taşımaya HES Kodu Zorunluluğu Geliyor
GÜNDEMVali Aydın Baruş, Battalgazi İlçe Merkezinde İl Pandemi Kurulu üyeleriyle birlikte iş yeri denetimi yaptı.
‘Sağlık İçin Hepimiz İçin’ mottosu ile İçişleri Bakanlığımızın talimatlarıyla her hafta yaptığımız denetimlere bu hafta da Eski Malatya'nın Merkezi'nde devam ediyoruzdiyerek sözlerine başlayan Vali Aydın Baruş; “Bu denetimlerde ki amacımız kamuoyunun duyarlılığını arttırmak, esnafımızın duyarlılığını arttırmak, vatandaşlarımızın duyarlılığını arttırmak. Yoksa bu denetimleri eksik bulmak için yapmıyoruz. Denetimde görevli çok sayıda ekibimiz var. Malatya'da 500'ün üzerinde ekibimiz düzenli denetimlerine devam ediyor. Ayrıca polisimizden, jandarmamızdan oluşan ekiplerimiz de gece-gündüz, 24 saat denetimlerine devam ediyorlar. Vatandaşlarımızda özellikle maske takma konusunda belli bir duyarlılık oluştu. Sosyal mesafe konusunda aynı duyarlılığı oluşturabilmek için bu bilinçlendirme denetimlerimiz devam edecek. Bu denetimler sonucunda işyerinde kuralları ihlal ettiğini saptadıklarımızda, ilk önce uyarıyoruz. Bu uyarıya rağmen aynı kurallara aykırı uygulama devam ediyorsa para cezası uyguluyoruz, para cezasından sonra devam edenlere de işyeri kapatma cezası uyguluyoruz. Nitekim kapattığımız iş yerleri de oldu. Esnafımızın mağdur olmaması için hem kendi sağlıkları için hem de müşterilerinin sağlıkları için bu kurallara harfiyen riayet etmesi lazım. Çünkü Pandemi süreci çok iyi yönetmemiz gereken bir süreç.
Biz Yasakların Gelmesini İstemiyoruz
Esnafımızın, vatandaşımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Ama bu tamamen kurallara uymaya bağlı. Bir de sadece denetimle bu işi başaramayız. Çünkü herkesin başına, her esnafın başına 24 saat birisini dikmemiz mümkün değil. Bunu yaptığımız yerler var, örneğin düğün salonlarında yapıyoruz, taziye yerlerinde yapıyoruz orada nöbetçiarkadaşlarımız bekliyor. Bütün basın mensuplarından ricam; bu duyarlılığın artması için lütfen uyarılarımızı sık sık tekrar edin.
‘İşyeri Denetim Sistemi’ merkezi bir sistem.Denetimde bulunan arkadaşlarımız, iş yeri bilgilerini giriyorlar, orada saptamış oldukları durumu giriyorlar ve yaptırım uygulandıysa yaptırımı da burada belirtiyorlar.
Bugüne kadar Malatya genelinde 146146 denetim yapmışız. 1269’u ihbar üzerine denetim. Çünkü biz vatandaşlarımızdan dikkat ederseniz hem polis araçlarımızdan, jandarma araçlarımızdan ve cami hoparlörlerindenyaptığımız uyarılarda eğer bir kurala uymama durumu görürlerse bunu mutlaka 155 ve156 numaralı telefonlara bildirmelerini istiyoruz.
İşi Gücü Olmayanlar Sokakta Boş Boş Dolaşmasın
Sadece bizim kurallara uymamız yetmez. Karşımızdaki insanların da kurallara uyması lazım. Çevremizdekiler de kurallara uymazsa karşımızdaki maske takmıyorsa, gittiğimiz iş yerinde bu mesafe kurallarına uyulmamış bir düzen alındıysa, oturma düzeni buna uygun değilse bilin ki sizin sağlığınız tehlikede. Onun için kesinlikle maskesiz olanlarla konuşmayalım ve gerekli tedbirleri, mesafe tedbirlerini almayan, lokantasında, çay bahçesinde, çay ocaklarında, kahvehanelerde oturmayalım. Eğer oturduğumuz zaman aramızda en az bir buçuk iki metre mesafede kalmasına dikkat edersek tehditten uzaklaşmış oluruz buna özellikle dikkat edelim. Tekrar buradan bir uyarım daha var; İşi gücü olmayanlar sokakta boş boş dolaşmasınlar.Kalabalık oluşturmasınlar çünkü işi gücü olan insanlarla sosyal teması arttırıyorlar. Bu da hastalığın bulaşma riskini arttırıyor.
Lütfen Biraz Sabırlı Olalım
İlimizde aldığımız tedbirlerle olumlu bir sürece girdik. Ancak hala ilimizde çok sayıda hastamız var. Hastanelerde muayene olmak için bekleyen, Pandemi polikliniklerinde bekleyen çok sayıda insanımız var ve evlerde bu hastalık dolayısıyla karantinada olan çok sayıda insanımız var. Bazı işyerlerimizde hastalığın yoğun seyretmesinden dolayı iş düzenlerinde aksamalar var. Bunlar bize hem ekonomik kayıp olarak yansıyor hem de sağlığımıza tehdit olarak yansıyor.
Yaptığımız denetimlerin 92939'u izolasyondenetimleri ki bunu mahallelerde mahalle heyetleri yapıyor. Yani pozitif olup veya pozitifin temaslısı olduğu saptanıp evlerinde 14 gün süreyle karantinada kalması gerekenler var. Bunlar bu kuralları ihlal ettikleri takdirde kendilerine yaptırım uygulanıyor, idari para cezası uygulanıyor, idari cezanın yanında pozitif olan hastalar zorunlu olarak yurda alınıyor. Onun için bu durumda olan vatandaşlarımızın kesinlikle evini terk etmemesi ve temaslı olmasından dolayı karantinada kalması gerekenlerin de aynı şekilde 14 gün evlerinde kalması gerekiyor.Diğer insanları tehdit etme potansiyelini sürdürürüz ve günaha gireriz, başkalarının hakkına gireriz. Bu kul hakkıdır, başkalarınınhastalanmasına sebep olmayalım bu konudaki hassasiyetimize devam edelim.
Toplu Taşımada HES Kodu Zorunluluğu Gelecek
Denetimlerimizde 50606 işyeri denetimimiz var. Bu demektir ki günde ortalama 4000 ile 4500 denetim yapılıyor. Denetim yönünden eksiğimiz yok ama duyarlılık yönünde bunu daha ileriye taşımamız lazım. Bir de bildiğiniz gibi il Hıfzıssıhha Kurulu tarafından bazı işyerlerinde HES kodu zorunluluğu getirdik.Kamu Kurumları, Oteller, Pansiyonlar, PTT,Banka Şubeleri yakın zamanda İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile toplu taşıma sisteminde Toplu Taşıma Kartları kullanan vatandaşlarımızın kartlarını kişiselleştirilmesi ile birlikte artık belediye tarafından kullanılanveya özel halk otobüslerinde kişiselleştirilmiş kartı kullanan vatandaşlarımızın da HES koduuygulamasına dahil olmasını sağlayacağız.Böylece artık toplu taşıma araçlarına da HES kodu sakınca olmadığı bilinen insanlar binebilecek. Karantina altında olması gereken insanlar toplu taşıma araçlarına alınmayacak.
Bu denetim faaliyeti hayatımızın her safhasına doğru genişliyor. Biz bu denetim faaliyetlerinine kadar titiz yapabilirsek vatandaşlarımız da bunlara uymada ne kadar titizlik gösterirlerse İnşallah bu hastalığın gerilemesini bir süre sonra da artık sosyal hayatımızı çok olumsuz etkilemeyecek hale gelmesini sağlayabiliriz” diyerek denetimlere devam etti.
İlginizi Çekebilir