“Ombudsman Halkla Buluşuyor" Toplantısı Düzenlendi
GÜNDEM“Ombudsman Halkla Buluşuyor" programı kapsamında Malatya'ya gelen Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, beraberindeki kamu denetçileriyle birlikte kentteki bir otelde vatandaşlarla toplantıda bir araya geldi.
Soruların sorularak cevapların verildiği toplantıda 17 bin 517 başvurudan 17 bin 500'ünü karara bağladık diyen Şeref Malkoç; milletin eğitim, sağlık, ekonomik, yerel yönetim hizmetlerinin en iyisine layık olduğunu ifade ederek, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun da bunu temin etmeye çalışan kurumlardan birisi olduğunu belirtti.
Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmasında; “İnsanoğlunun toplum halinde yaşamasından beri idare var olmuştur. İdarenin şekli ise o zaman ki kültür anlayışına göre değişmektedir. Otorite olmayan toplumlarda huzur ve güvenliği sağlayamazsınız. İnsan hayatının devamını sağlayamazsınız. Artık günümüzde bu otorite demokratik otorite şeklinde tedavül etmektedir. Demokratik yönetimlerin esası ise idare ile vatandaş arasındaki güçlü bağlara ihtiyaç duymaktadır. Vatandaş idareye güven duymazsa idare karşısında daima haksızlık yaptığını düşünürse demokratik yönetimlerde krizlere neden olur.
İşte bu güveni sağlayabilmek için demokratik yönetimler değişik yöntemler bulmuşlardır. Yargı bunlardan bir tanesidir. Vatandaş yanlış yapıldığını düşünüyorsa yargı yoluna başvurur, sadece kişilere karşı değil idareye de karşı. Ama bazen mahkeme süreçleri uzun sürebiliyor. Vatandaş bugünün ihtiyacına binaen idarenin yapmış olduğunu bir an önce düzeltilmesini talep edebiliyor. Bugün artık Türkiye Cumhuriyeti de demokratik yönetimin bir icraatı olarak vatandaşların şikayet ve başvurularını dile getirebilecekleri çok sayıda mekanizmaya sahip.
Hepimizin bildiği gibi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine her vatandaşımız başvurabiliyor. Dilek ve taleplerini burada dile getirebiliyor. İdareler bu başvuruları neticelendirerek kısa sürede vatandaşımıza sistem üzerinde bilgi vermek zorundalar. Açık Kapı projesiyle vatandaşlarımız aynı şekilde şikayet ve taleplerini dile getirip bunun neticesini takip etme imkanına sahipler. Ancak bu mekanizmalarda idare daha önce uyguladığı usul ve yöntemlere göre çözer çözemediyse neden çözemediğini belirterek bu başvuruyu sonuçlandırıyor.
Arada bir uzlaşma mekanizması yok. Kamu Denetçiliği Kurumu 2012 yılında anayasal kurum olarak girmiş olmakla vatandaşla idare arasındaki uzlaştırmaya sağlayacak bir yöntem olarak ön görüldü. Bugün artık Kamu Denetçiliği Kurumu gerek insan haklarının güçlendirilmesinde, insan haklarının uygulanmasında gerekse idarenin yapmış olduğu işlemlerde hukuka uygun davranmasında git gide görevini etkin bir hale getirmekte. Kamu Denetçiliği Kurumu bir taraftan vatandaşı ilgilendiren kararlar verirken, diğer taraftan idarelerde rehberlik rolü üstleniyor. Kamu Denetçiliği Kurumu bu bilgilendirme toplantılarıyla birlikte Türkiye'de de etkin bir kurum olarak idareyle vatandaş arasında uzlaştırıcı, dostane çözümler bulucu bir kurum olarak daha güçlü bir şekilde varlığını devam ettireceğine yürekten inanıyorum” dedi.
İlginizi Çekebilir