© Maldia Haber

Malatya’da Sokak Hayvanlarının Sorunları Masaya Yatırıldı

Malatya Yenilikçi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (YESKAD) "Sokak Hayvanları Teklifi” ile ilgili anket sonucu gençlerin öneri ve düşüncelerini alarak hazırladığı araştırma raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Araştırma, Google Form kullanılarak 25-30 Haziran tarihleri arasında Ankara, Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa ve Van’da yapıldı. 13-30 yaş arası 914 gencin katıldığı araştırmada elde edilen veriler, akademisyenler ve ilgili alanda uzmanlar tarafından değerlendirildi.

498 erkek, 416 kadının katıldığı araştırmada, 456 kişinin en fazla lise 256 kişinin ise lisans eğitim durumuna sahip olduğu kaydedilirken, en fazla katılımcının İstanbul (125), Malatya (86), Diyarbakır (81), Ankara (70), Kahramanmaraş (70) ve İzmir’den (66) olduğuna yer verildi.

Araştırmada, katılımcıların yüzde 33,5’inin “Sokak hayvanlarının kontrol ve bakımı yapılarak şehir hayatında olmalı” yanıtını verdikleri, yüzde 47,5’inin ise "Sokak Hayvanları Teklifi" ile ilgili olumlu yönde görüş bildirdiklerine yer verildi.

YESKAD Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Koç, araştırmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

 

“Araştırmamız 7 sorundan oluştu. İlk olarak “Sokak hayvanlarının Türkiye'de önemli bir sorun olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusunu yönelttik. Soruya, katılımcıların yüzde 65,9’u evet, yüzde 29,3’ü hayır, yüzde 4,8’i de fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğu (yüzde 65,9) sokak hayvanlarının Türkiye'de önemli bir sorun olduğunu belirtmişlerdir. “Yaşadığınız mahallede ya da semtinizde sokak hayvanları mevcut mu?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 87,7’si evet, yüzde 5’i hayır, yüzde 7,2’si de fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (yüzde 87,7) yaşadığı mahallede ya da semtte sokak hayvanlarının mevcut olduğu belirlenmiştir. Üçüncü sorumuz, “Sokak hayvanı sahiplenmeyi düşünür müsünüz?” idi. Bu soruya; katılımcıların yüzde 32,4’ü evet, yüzde 48,8’i hayır, yüzde 18,8’ininde fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (yüzde 48,8) sokak hayvanı sahiplenmeyi düşünmedikleri ifade etmişlerdir. “Siz veya çevrenizden herhangi birisi sokak hayvanları tarafından saldırıya uğradı mı?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 29,3’ü kendim saldırıya uğradım, yüzde 21,2’si “Arkadaşım veya bir yakınım saldırıya uğradı” cevabını vermiştir. Bu sonuçların toplamında ise katılımcıların çoğunun yüzde 50,5’inin sokak hayvanları tarafından saldırıya uğradıkları; yüzde 49,5’ininde hayır, “Saldırı vakası, kendim ya da yakınım, arkadaşım yaşamadı” yanıtını vermişlerdir. Araştırma kapsamında “Sokak hayvanları taşıdıkları zararlı bakteri ve virüsler bakımından toplum sağlığını tehdit ediyor mu?” sorusuna, katılımcıların yüzde 62,1’i evet, yüzde 22,5’i hayır, yüzde 15,3’ü nünde fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (yüzde 62,1) sokak hayvanlarının taşıdıkları zararlı bakteri ve virüsler bakımından toplum sağlığını tehdit ettiklerini belirlenmiştir. “Sokak hayvanları ile ilgili oluşan bu sorun için çözüm öneriniz nedir?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 26,5’inin barınaklara alınmalı, yüzde 22,5’inin Türkiye genelinde tüm belediyelerce aynı anda popülasyonu kontrol etmek için en az 3 yıl kısırlaştırma seferberliği yapılmalı, yüzde 33,5’inin kontrol ve bakımı yapılarak şehir hayatında olmalı, yüzde 14’ünün uyutulmalı, yüzde 3,5’ininde fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (yüzde 33,5) sokak hayvanlarının kontrol ve bakımı yapılarak şehir hayatında olmalı yanıtını vermişlerdir. “Sokak hayvanlarının uyutulmasını da içeren "Sokak Hayvanları Yasa Taslağı" ile ilgili olarak ne düşünüyorsunuz?” sorusuna; katılımcıların yüzde 47,5’i olumlu, yüzde 31,3’ü olumsuz, yüzde 21,2’sininde fikrim yok yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda katılımcıların çoğunluğunun (yüzde 47,5) "Sokak Hayvanları Teklifi" ile ilgili olarak olumlu yönde görüş bildirdikleri belirlenmiştir.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER