© Maldia Haber

Malatya Sivas Arası 40 Dakikaya Düşecek

Öznur Çalık, Sivas-Malatya Hızlı Tren Projesinin detaylarını açıkladı.

 AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Sivas-Malatya Hızlı Tren Projesinin CED sürecinin de başlatıldığını bildirerek, Hızlı Tren Projesinin mevcut tren hattından bağımsız olarak geliş-gidiş olmak üzere iki hat olarak projelendirildiğini ve şuanda 4 saat olan Malatya-Sivas arasındaki demiryolu yolculuğunun 40 dakikaya ineceğini kaydetti.

 

Milletvekili Çalık yaptığı yazılı açıklamada, Sivas-Malatya Hızlı Tren Projesine ilişkin detayları kamuoyu ile paylaştı. Sivas-Malatya Hızlı Tren Projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) aşamasına geçildiğini bildiren Çalık, buna ilişkin toplantının 19 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirileceğini belirtti.

 

Milletvekili Çalık, Sivas-Malatya Hızlı Tren Projesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada; “Hat güzergahı; Sivas’in, Kangal ilçesinin Çetinkaya Köyündenki İstasyonda başlayıp, Malatya sınırlarında sırasıyla Hekimhan, Yazıhan ve Battalgazi ilçelerinden geçerek Malatya’da son bulmaktadır. Güzergahın uzunluğu 132 kilometre olup,  yaklaşık 38 kilometrelik kısmı Sivas ili sınırlarında, 94 kilometrelik kısmı ise Malatya sınırlarında kalmaktadır. Söz konusu proje geliş-gidiş olmak üzere iki hat ve hızlı tren standartlarına uygun olarak, aynı zamanda hem yük, hem de yolcu taşımacılığında kullanılmak üzere planlandı.” şeklindeki bilgileri paylaştı. 

 

Çalık, mevcut demir yolunun aynen kalacağını, çünkü mevcut hatta saatte 200 kilometre hızın sağlanmasının mümkün görülmediğinin tespit edildiğini belirterek, uygulanacak olan hızlı tren projesinin mevcut hattan bağımsız olarak inşa edileceğini kaydetti.

 

Milletvekili Çalık, “Proje kapsamında 34 adet tünel, 17 adet viyadük, 19 adet köprü, 44 adet alt geçit ve bu alt geçitlerden 15 tanesi tarımsal alt geçit olarak planlandı.  22 adet üst geçit, 14 adet aç-kapa yapılması planlandı. Bu sayılar uygulama aşamasında değişikliğe uğrayabilecek. Proje kapsamında 4 adet istasyon bulunmaktadır. Hekimhan, Yazıhan ve Çetinkaya İstasyonu yeniden yapılacaktır. Malatya İstasyonunda ise herhangi bir çalışma yapılmayacak olup mevcut hali ile kullanılacaktır. Sivas-Malatya arasında mevcut durumda bulunan konvansiyonel hat ile ulaşım yaklaşık 4 saat sürmektedir. Sivas-Malatya Hızlı Tren Projesinin hayata geçmesiyle birlikte bu süre yaklaşık 40 dakika olacak. Güzergahta hizmet verecek olan yolcu trenleri 9 vagon ve 540 kişi kapasiteli olacak şekilde tasarlandı. Projenin uygulama projeleri, yasal prosedürleri, inşaat ihalesi gibi süreçlerin tamamlanmasından sonra inşaat süreci başlayacaktır. Hedefimiz 2023’de hızlı tren ile Malatya’yı buluşturmaktır.” Şeklinde bilgi verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER