Malatya'da Taşhoran Kültür Ve Sanat Merkezi Açıldı
KÜLTÜRMalatya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi’nin açılışı geniş katılımlı bir törenle gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Malatya’da tarihi ve kültürel miraslara sahip çıktıklarını belirten Başkan Gürkan açılış sırasında yaptığı konuşmada, Malatya’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahip yapmış olmasına dikkat çekerek, şehrin Cafer Höyük ve Arslantepe ile tarihine bakıldığında 9 bin yıllık kadim bir geçmişe sahip olduğunu aktardı.
GÜRKAN: “YARATILANI SEVERİZ YARATANDAN ÖTÜRÜ”
Başkan Gürkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bizlerin geçmiş kültürlere, medeniyetlere, uygarlıklara sahip çıkmakla ilgili sorumluluklarımız ve yükümlülüklerimiz vardır. Geçmişini bilmeyenin geleceğe emin adımlarla ilerlemesi mümkün değildir. Yukarı Mezopotamya’da insanlığın medeniyetin, ilk devlet hayatının, ilk bürokrasi hayatın, ilk muhasebe kayıtlarının, ilk gümrükleme işlemlerinin ve ilk taş devrinden demir devrine evrilme ve demirin alet ve silah olarak kullanılması burada zuhur etmiştir. Bunu da Birleşmiş Milletler geçtiğimiz ay yaptığı toplantıda İnsanlık medeniyetinin Malatya’da başladığını tescil etmiştir. Tabi bu medeniyeti bugünkü sahip ve mirasçıları olarak bizim üzerimize büyük sorumluluklar ve yükümlülükler düşmektedir. Bu sorumluluklar geçmişte inkişaf etmiş medeniyetleri günümüze ve günümüzden de gelecek kuşaklara aktarmak gibi sorumluluklarımız ve yükümlülüklerimiz mevcuttur. Biz bu sorumluluklarımızın ve yükümlülüklerimizin bilincinde çalışıyoruz. Kültürel mirasın hangi millete, hangi devlete, hangi ümmete ait olduğunu ayırtmadan birlik, beraberlik içerisinde bunlar Malatya’nın değeridir anlayışı içerisinde ayağa kaldırmaya çalıştık. M.S.78 yılında yapılan Roma Surlarını ayağa kaldırdık. Selçuklu Camilerini, kümbetlerini, hanlarını, hamamlarını, Emeviler dönemindeki mescitleri, Abbasiler dönemindeki türbeleri ve yapıları mimari örnekleri hepsini ayağa kaldırdık.
Burası da sizlerin de bildiği gibi 1878 yılında bir Rum usta tarafından başlanmış ve bir kilise olarak başlanmış. 1893 yılında bitirilmiş. Akabinde deprem olmuş tekrar deprem ile birlikte 1905 yılında bu süreç tamamlanmış ve faaliyete geçirilmiş. Daha sonra bir yangın neticesinde yanmış ve kendi haline terkedilmiş. 1977 yılında Koruma Kurulu tarafından Kültürel Miras olarak tescil edilmiş bir eserdir. Biz tarihi değerlerimizi kendi haline terk edemezdik. Buranın da ayağa kaldırılması noktasında çalışmalar başlattık. Kamulaştırma ile ilgili eksiklikleri gidererek restorasyon projelerini hazırlattık. Bu eseri aslına uygun bir şekilde Koruma Kurulu’nun tasdik etmiş olduğu proje muhaceresi içerisinde yapıldı. Çevre ile ilgili cephe giydirmeleri, cephe boyamaları da yapılarak bugün burası kültür sanat merkezi olarak açılımı gerçekleştirildi.
Yunus derki, ‘Biz gelmedik kavga için bizim işimiz sevgi işi dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldik. Gelin tanış olalım işi kolay kılalım sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz’. İnsanlarımızın hepsi bizim için değerlidir. Hangi görüşte, düşüncede ve inançta olursa olsun insan olması kifayetlidir. 26 Ağustos Malazgirt Meydan Savaşı’nın Zaferini hep birlikte kutladık. Malazgirt Meydan Savaşı’nı biz Ermeni kardeşlerimizle birlikte yaptık. Alpaslan Gazi’nin yanında Bizanslılara Doğu Romalılara karşı Romen Diyojen’e karşı ermeni kardeşlerimiz bizimle birlikte bu Anadolu’nun Anayurt yapılması noktasında savaşmış ve kan dökmüşlerdir. Bizim içimize nifak, fesat sokmak isteyenler burada da yurt dışında da olabilir. Cesaret insanları zafere, korkaklık ölüme götürür. Biz doğru bildiğimiz yolda emin adımlarla hiçbir tereddüt göstermeden istikametimize varacağız. Bizim amacımız bu şehirde yaşayan bütün insanların huzur içerisinde güven içerisinde düşüncelerini, fikirlerini ifade edebilecek özgürlük kavramı içerisinde kendilerini ifade etmelidir. Bakara Suresinin ilk ayeti kerimesinde mealen aynen şöyle diyor, elif, lâm, mîm kendisinden şüphe olmayan bu kitap muttakiler için bir hidayet kaynağı ve yol göstericidir. Bu muttakiler ki gayba İnanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan zekat verirler. Yine onlar sana ve senden önce gelen kitap ve peygamberlere ve ahiret dinine iman ederler. İşte onlar kurtuluşa ermiş gerçek muttakilerdir diyor. Dolayısıyla biz dinimizi de doğru öğreneceğiz, ahlakımızı da dinimize göre dizayn edeceğiz. Yunusun dediği gibi ‘Yaratılmışları severim yaratandan ötürü’ biz bütün yaratılanları seveceğiz kardeşlik duygusu içerisinde olacağız.
İlginizi Çekebilir