© Maldia Haber

'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' Uyarısı

Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı dikkatli olması istendi.

Yapılan açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler tarafından taşınan virüsle oluşan, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon olduğu belirtildi. Virüsün insanlara genellikle kene tutunmasıyla bulaştığı belirtilerek, bunun yanında hayvanların üzerinden çıplak elle kene toplanması, patlatılması (kene kırma) veya ezilmesi ile de bulaşabileceği ifade edildi. Ayrıca kanında mikrop bulunan hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına temas edilmesi ile de hastalığın insanlara bulaştığı kaydedildi.
Hastalığın ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ile ortaya çıktığının belirtildiği açıklamada, hangi kenenin mikrop taşıdığının bilinmemesi nedeniyle dikkatli olunması istendi.
Kenelerin insanlara tutunmasının engellenmesi gerektiği ifade edilerek, bunun için tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken, kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiselerin giyilmesi isteniyor. Vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmesinin yanı sıra, pantolon paçalarının çorabın içine konularak da kenelere karşı korunulabileceği belirtilirken, eve dönüldüğünde ise kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil vücudun her tarafı ve elbiselerin de mutlaka kontrol edilmesi gerektiği dile getirildi.
Hayvanların üstünde tutunan kenelere çıplak elle dokunulmaması gerektiği vurgulanırken, veteriner hekime danışılarak, hayvanların keneye karşı uygun şekilde ilaçlanması gerektiği ifade edildi.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle devam etti:
“Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirilmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan hemen çıkarılmalı ve çıkartılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılırken kenenin başı deri içinde kalsa bile hastalık açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılması sağlanmalıdır. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine kolonya gibi herhangi bir madde dökmeyin, ateş ve sigara basmayın. Keneyi çıkardıktan sonra patlatmaya çalışmayın uygun şekilde yok edin.
Kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca kendinizi takip edin. Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal belirtilerinden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna müracaat edin. İlimiz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi yönünden endemik bir il değildir. Halk sağlığı Müdürlüğümüz olarak eğitim çalışmaları yapılmakta olup bir plan dahilinde sağlık personeli tarafından öncelikli bölgelerde hane ziyaretleri gerçekleştirilerek kene kartı dağıtımı ve halk eğitimleri gerçekleştirilmektedir”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER