İki Ayrı Kültür Varlığı, İki Ayrı Şehir..
KÜLTÜRMalatya’da, kültür varlıkları özellikle tescilli varlıklar bağlamında öne çıkan kadim bir şehirdir.
Taşınmaz kültür varlıkları, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan, o eseri meydana getiren toplumun toplumsal, kültürel, ekonomik, siyasal, bilimsel ya da estetik niteliklerinin belgesi olan yer üstünde, yer altında veya su altındaki korunması gerekli taşınmaz varlıklardır.
Kaya mezarlıkları, yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, resimli mağaralar, höyükler, tümülüsler, ören yerleri ve daha niceleri ile farklı başlıklarda karşımıza çıkan kültür varlıkları bir millete özgü bilgi, inanç, davranışlar ve bunlara bağlı maddi manevi oluşumları yansıtarak kuşaklar arasında belleklere notlar düşer.
Çok sayıda medeniyete öyle veya böyle ev sahipliği yapmış Malatya’da, kültür varlıkları özellikle tescilli varlıklar bağlamında öne çıkan kadim bir şehirdir. Tescilli kültür varlıklarının nerede ise üçte ikisini bünyesinde bulunduran Arapgir ilçesi ise şehrin belleği sayılır.
Her ne kadarda kayısı ile bilinen ve öne çıkan bir şehir olan Malatya, son tahlilde aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen Aslantepe Höyüğü’nün Dünya Miras Listesi'ne alınmasıyla birlikte bir kültür şehri olduğunu ortaya koymuştur.
6 Şubat 2023 depremleri öncesi belki de Malatya’nın başına gelen en güzel şey olan Aslantepe Höyüğü’nün Dünya Miras Listesi'ne alınmasının şehrimize pozitif yansımaları ise beklenenin çok altında kalmıştır.
Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişiyle “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’yi yılın ilk 7 ayında 326 bin kişi ziyaret ederken, Aslantepe Höyüğü bu rakamın kıyısında bile geçememiştir.
Şanlıurfa, Göbeklitepe ile dünya ile kucaklaşırken, Malatya Aslantepe Höyüğü ile Fırat’ın ötesine geçememiştir.
Durumdan kaygılanan var mıdır, yoksa olması gerekenler nerededir? Malatya Valiliği , İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve yerel yöneticilerin Aslantepe Höyüğü ile ilgili son yaptıkları çalışmalar nelerdir bilen var mı?
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve ülkenin en önemli kültür varlıklarından biri olan Aslantepe Höyüğü sadece ve sadece karşılama merkezi ile sınırlı tutulamaz çok daha fazlası gerekiyor..
Şanlıurfa, Göbeklitepe ile dünya ile kucaklaşmayı nasıl başarmışsa, Malatya’da bunu yapabilir yeter ki ilgililer kafasını kumdan çıkarsın..
Bayram Güder
İlginizi Çekebilir