Hayvan Verimliliği Ve Refahın Arttırılması Projesi
GÜNDEMModern hayvan işletmelerinde hayvan verimliliği ve refahının artırılması projesi’ tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İdris Fırat, Malatya’da en fazla proje uygulayan Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 3 projesinin kabul edildiğini belirterek, “2014 yılı Teklif Çağrısı Döneminde Erasmus Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği faaliyeti kapsamında sunulan “Modern Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Hayvan Verimi Ve Refahının Artırılması” isimli proje kabul edildi” dedi.
Proje kapsamında, Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim gören 26 öğrenci ile 2 refakatçi öğretmenin Avrupa’da modern hayvancılık işletmelerinde ve tarımsal kuruluşlarda 20 gün süre ile proje çalışmaları yaptığını belirten Fırat, öğrencilerin bu şekilde mesleki bilgi, beceri ve tecrübelerini artıracaklarını söyledi.
Fırat, Çankırı Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortak hazırladıkları “Tarım Teknolojileri Alanı Öğrencilerinin Avrupa Stajı“ projesi ile Mersin Erdemli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortak hazırlanan “İyi Tarım Uygulamalarıyla Sera içinde Sebze Yetiştiriciliği” isimli projelerinde kabul edildiğini söyledi. Bu projelerle birlikte Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 2014 yılı içerisinde kabul edilen proje sayısının 3’e çıktığını belirten Fırat konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kabul edilen projeler kapsamında Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden; “Modern Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Hayvan Verimi Ve Refahının Artırılması” isimli proje kapsamında, 12 öğrenci ve beraberinde 1 refakatçi öğretmen Almanya’nın Frankfurt kentine, 14 öğrenci ve beraberinde 2 refakatçi öğretmen Belçika’nın Brüksel kentine, “Tarım Teknolojileri Alanı Öğrencilerinin Avrupa Stajı” isimli proje kapsamında, 12 öğrenci ve beraberinde 1 refakatçi öğretmen Belçika’nın Brüksel kentine,
“İyi Tarım Uygulamalarıyla Sera içinde Sebze Yetiştiriciliği” isimli proje kapsamında, 10 öğrenci ve beraberinde 1 refakatçi öğretmen Çek Cumhuriyetinin Prag kentine gönderilerek 2 hafta süreyle proje konusunda teknik çalışmalar yapacaklar”
Toplam bütçesi 287 bin 218 Euro olan 3 proje ile birlikte 48 öğrenci ve 1 refakatçi öğretmenin Avrupa’nın çeşitli ülkelerine giderek proje çalışmalarına katılacaklarını ifade eden Fırat, “AB projelerinde oldukça tecrübeli hale geldik. Projelerimizde, Türkiye’deki diğer Tarım Meslek Liseleri ile de ortak çalışmalar yaparak faaliyetlerimizi ülke geneline yaymaktayız. Mesleki eğitimde kalitenin artırılması ve aynı zamanda bölgemizin gelişimine katkı için AB çalışmalarımız devam edecektir. Projelerimize destek veren Sayın Valimize, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, projede emeği geçen arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.
Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Başmüdür Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu ise Proje Koordinatörleri Kadir Sert ve Selahattin Özmen’in de katkılarının olduğu, ‘Modern hayvan işletmelerinde hayvan verimliliği ve refahının artırılması projesi’ ile önemli çalışmalara imza atacaklarını söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından proje ile ilgili geçilen sunumda ise şu bilgiler aktarıldı:
“Hedefleri gerçekleştirmek üzere yeni düzenlemeler yapılmış ve tarımsal bütçe sınırlandırılmıştır. Yine bu dönemde AB’ ye aday ülkeler kapsamında yer alan merkezi ve doğu Avrupa ülkelerinin kırsal kalkınması ile ilgili sorunlara çözüm getirmek ve uyum çalışmalarına katkıda bulunmak amacı ile’’ tarım ve kırsala kalkınma alanında özel katılım programı (SAPARD) oluşturulmuştur. Programın ayrıca tarımsal üretim ve gıda sanayinde etkinliği ve rekabet gücünü arttırması yanında istihdamın yükseltilmesini de amaçlamaktadır. Son reform uygulamalarının temeli ise AB’nin ortak tarım politikasına dayandırılmaktadır ancak bu yardıma hak kazanma üreticinin çevre, gıda güvenliği, hayvan ve hayvan refahı standartları, iyi tarımsal uygulamalar ve çevre koşulları ile bağlantılı kılınmaya devam şartı aranmıştır. Bu sayede üstün kalite ürünlerinin temini hedeflenmektedir tarım politikalarında yapılan bu son değişimler üretimi arttırmayacağı gibi üretimi sınırlamayacaktır. Dolayısıyla çiftçi uygulanan müdahalelere göre değil de; piyasadaki talepleri görerek kendi önceliklerine göre üretimini yönlendirecek bir konuma ulaşması hedeflenmektedir”
İlginizi Çekebilir