© Maldia Haber

Büyükşehir Belediyesi'nden 'Dünya Su Günü' Açıklaması

Tatlısu kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlısu kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla her yıl 22 Mart tarihinde kutlanan Uluslararası ‘Dünya Su Günü’nün 2015 yılının konusu ‘Su ve Sürdürülebilir Kalkınma’ olarak belirlendi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"İnsan yaşamında hayati derecede önemi bulunan su kaynakları her geçen gün azalmasının yanı sıra bilinçsiz kullanımlardan dolayı kirlenirken, gelecek için suyun israf edilmemesi ve korunmasının önemi bir kere daha öne çıkıyor.
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KULLANILABİLİR SU MİKTARI 1.500 M3
Kalkınma Bakanlığı Özel İhtisas Komisyonu Raporu verilerine göre; dünyadaki toplam su miktarı 1 milyar 400 milyon km3 olup, yerkürenin dörtte üçünü kaplamaktadır. Ancak, bu miktarın sadece yüzde 2,5’luk kısmı tatlı su kaynaklarını oluşturmaktadır. Ülkemizde kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1.500 m3 civarında olup, ülkemiz kısıtlı su bulunan ülkeler arasında yer almaktadır. 2030 yılında nüfusu yaklaşık olarak 100 milyona ulaşacak olan ülkemizde, kişi başına düşen 1100 m3 kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelecektir.
SU KAYNAKLARININ KORUNMASI VE TASARRUFLU KULLANILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için çoğumuzun bildiği; diş fırçalarken veya tıraş olurken musluğu açık bırakmamak, bulaşıkları makinede yıkamak gibi gündelik hayatta kolaylıkla alınabilecek önlemlerle 4 kişilik bir aile, yılda 140 ton su kurtarabilir. Unutulmamalıdır ki her aile 140 ton su kurtarsa, ülkemizde ve dünyamızda büyük farklar olur.
ÜRETİM SIRASINDA HARCANAN SUYU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK GEREK
Suyu tasarruflu kullanmanın yanı sıra diğer tüketim mallarının üretimi sırasında harcanan su miktarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bir kg kağıt üretmek için 300 litre, bir kg tahıl üretmek için 1000 litre, 1 metrik ton çelik üretmek için ise 215 ton su kullanıyoruz. Dolayısıyla bilinçsiz tüketilen her madde veya eşya beraberinde su da tüketiyor.
Her alanda daha az tüketerek de suyumuzu kurtarabiliriz. İnsanoğlu petrolsüz binlerce yıl yaşadı ama susuz birkaç gün bile yaşayamaz.
ATIK YAĞLAR SUYU ÖLDÜRÜYOR
Dikkat edilmesi gereken bir diğer ve önemli konu da atık bitkisel yağlar. Lavabo ve çöpe dökülen 1 lt atık yağ nehirlere, göllere ve denizlere ulaşarak 1 milyon litre suyu kullanılamaz, 5 milyon litre suyu da içilemez hale getiriyor. Bu tabloya engel olabilmek için evlerdeki kızartma yağlarını uygun kaplarda toplayarak atık yağ toplama firmalarına veya atık yağ bidonlarına bırakmak geleceğimizi temiz tutmak anlamında büyük önem taşımaktadır. Evlerde biriktirilen atık yağlar, yetkili firmanın 444 28 45 nolu çağrı merkezi aranarak aldırılabilir. Konu ile ilgili istek ve şikayetler 444 51 44 nolu Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi’ne iletilebilir.
Unutmayalım ki su gelecektir. Su kirlenirse geleceğimiz kirlenir. Su biterse geleceğimiz biter."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER