Başkan Gürkan’dan Türk Ocağına Ziyaret
GÜNDEMMalatya Türk Ocağı olarak bu haftaki sohbet programımızı da gerçekleştirdik. Rabbimize sonsuz şükürler olsun.
Bu haftaki programımıza Kur’an tilaveti ile başladık. Daha sonra mikrofona geçen Ocak Başkanımız Nadir Günata bir selamlama konuşması yaptı. Gündem ile ilgili olarak genel bir değerlendirme yapan Günata son program olması nedeniyle katılımcılardan helallik istedi. Türk Ocaklarının kuruluş felsefesine uygun olarak bölücü olmadıktan sonra ayrım yapmadan toplumun her kesimini kucaklamak amacında olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz diyen Günata “bu hafta da Şehrül-Emin’imiz Sayın Selahattin Gürkan’ı misafir ediyoruz. Kentimizle ilgili gelişmeleri birinci ağızdan sizlere sunmak amacındayız. Başkanımıza gördüğümüz eksiklikleri söyleyeceğiz, kendisinin bizden beklentilerini dinleyeceğiz. Bu şehir hepimizin, elbirliği ile kalkındıracağız” dedi.
Daha sonra mikrofona geçen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan göreve gelişinin 10. ayında yaptıklarını ayrıntılı bir şekilde anlattı. Başkan Gürkan özetle şunları söyledi;
"Malatya, kadim bir şehirdir, insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu’yu Anayurt yapan şehrin adıdır, Malatya.
Yapılan kazılarda ve araştırmalarda Malatya’nın; Aslantepe ve Caferhöyük boyutuyla değerlendirdiğiniz zaman ilk yerleşik hayatın, ilk devlet hayatının, ilk bürokrasi hayatının; ilk taş devrinden demir devrine evrilişin ve gümrükleme işlemlerinin yapıldığı bir medeniyet havzası içerisinde kadim bir medeniyetin üzerinde yaşayan nesilleriz.
Biz yaşayan nesiller de bu kadim coğrafyanın hak ve hukukunu koruma noktasında geçmişimize layık günü ve geleceği yaşatma noktasında üzerimize düşen sorumluluğumuzu ve yükümlülüğümüzü yerine getirebiliyor muyuz, bunun sorgulamasını kendi zihnimizde ve düşüncemizde hepimiz özeleştiri olarak yapmak zorundayız. Malatya hepimizin ortak paydasıdır, hepimizin ortak geleceğidir.
Çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet şehirleşmeye büyük önem veren sultanlarımızdan biri olup “Hüner bir şehr bünyad eylemektir, reaya kalbin abad etmektir” diyerek şehirleşmenin sadece fiziki anlamda değil, içinde yaşayanlar ve onların mutluluğu ile de doğrudan ilintili olduğunu ifade etmektedir.
Yine Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal, şehirlerde yaşayan halkın eğitim, imar, ulaşım, sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek yerel kalkınma anlamında bizlere rol model olmuştur.
Bizler de şehrimizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkarmak için tüm paydaşlarımızın görüş, öneri ve eleştirilerine büyük önem veriyor ve çalışmalarımızı buna göre planlıyoruz. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak sizlerin görüş, öneri ve katkılarınız ile şehrimizi bölgesinin çekim merkezi yapacak ve Türkiye’mize örnek olacak birçok aktüel projeyi bir bir hayata geçiriyoruz.
Geçtiğimiz bir yıllık süre içerisinde, öncelikle idari ve mali kontrolü sağlayarak Belediyemizi bir disiplin altına aldık. Hayata geçirdiğimiz tasarruf tedbirleri ile Belediyemizin bir kuruşunun dahi israf edilmesinin önüne geçerek, yaptığımız tasarrufu bir yandan borçların ödenmesinde kullandık, bir yandan da yatırıma dönüştürdük.
Rutin belediyecilik hizmetlerinin yanısıra Malatya tarihinde ilk defa mevcut çevre yolunun güney ve kuzeyinde paralel yeni yollar açtık, Malatya’nın 40 yıldır konuştuğu Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Soğuk Hava Deposunun temelini attık, Yeni Kongre ve Fuar Merkezinin temelini attık, Türkiye’ye örnek Yeşil Kuşak Projesinin ilk etabı olan Millet Bahçesinin temelini attık, Beydağı Tabiat Parkını çevre düzenleme çalışmalarıyla birlikte hizmete sunduk, Engelsiz Yaşam Merkezi birinci etabını tamamladık, Doğu Kollektörünü tamamladık, merkez ve ilçelerde yol açma, genişletme, asfalt çalışmaları ile alt yapı yenileme çalışmaları yaptık.
Yeni Ekmek Fabrikası, Yeni Yemek Fabrikası, Yeni Buğday Pazarı ve Şire Pazarı, Yeni Sanayi Sitesi, Hayrat Parkı, İl Halk Kütüphanesi, Basın Sitesi, Gençlik Merkezi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Sanayi Müzesi kurulması amacıyla proje ve yer tespit çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, ilimizdeki tarihi ve kültürel eserlerin gelecek nesillere aktırılması amacıyla restore edilmesi noktasında da çalışmalarımız sürüyor.
Battalgazi Devlet Hastanesi, Kuzey Çevreyolu, Yeni Adliye Sarayı, Yeni Adli Tıp Grup Başkanlığı ile ilgili çalışmalara katkı veriyor, çalışmaların hızlandırılması için yoğun gayret gösteriyoruz.
Öte yandan sizlerin de bildiği gibi 24 Ocak 20.55'te bir deprem yaşadık. Büyükşehir Belediyesi olarak deprem sonrası Sayın Valimizle, İlçe Kaymakamlarımızla, Belediye Başkanlarımız ve muhtarlarımızla görüşerek görevli personellerimizi hemen depremin yaşandığı bölgelere yönlendirerek depreme anında müdahale edip can kayıplarının çok fazla olmaması için yoğun bir çaba harcadık. Saat 20.55’te 6.8 şiddetinde yüksek bir deprem yaşamışsanız ve saat gece 23.00’te de enkaz altında hiçbir canlı bırakmamışsanız, bu oradaki organizasyonunun, kolektif çalışmanın bir sonucudur. Bir kez daha Yüce Mevladan bu tür afetlerin yaşanmamasını niyaz ediyor, hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum.
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada şehrimizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bütün bu çalışmalarımız sırasında en büyük destekçimiz Malatya halkı oldu. Bu nedenle bir kez daha sizlerin nezdinde Malatya halkına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum”.
Konuşması sonrasında dinleyicilerden gelen soruları cevaplayan Selahattin Gürkan’a Ocak Başkanımız Nadir Günata tarafından günün hatırası olarak bir plaket ve Türk Yurdu Dergisi takdim edildi.
Sayın Selahattin Gürkan’a bu yoğun gündemi arasında davetimize icabet ettiği için teşekkürlerimizi sunar, çalışmalarında başarılar dileriz.
İlginizi Çekebilir