2 Milyon Kayısı Ağacı Kesildi İddiasına Bakan Tüfenkci’den Tepki
GÜNDEMGümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ‘Malatya’da 2 milyon kayısı ağacı kesildi’ iddialarına tepki göstererek, bilgi kirliliği ile kayısı üreticisini endişelendiren çevreleri eleştirdi.
Malatya’nın son yıllarda susuzlukla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Bakan Tüfenkci, “Susuzlukla mücadele için yoğun bir şekilde baraj, gölet yapımını sürdürüyoruz, kapalı sistem sulama kanallarının devreye sokuyoruz ve bu yolla üreticimizin su ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz” dedi.
“2 milyon ağaç kesildi demek hiçbir vicdana sığmaz”
Tarım İl Müdürlüğü’nün kayısı ağaçlarının kesimine ilişkin tespit yaptığını belirten Bakan Tüfenkci şunları kaydetti:
“2016 yılı rakamları ile Malatyamızda toplam 7 milyon 558 bin kayısı ağacı bulunmaktadır. Yine Malatya’da Tarım İl Müdürlüğümüzün tespitlerine göre yaklaşık 200 bin ağacın kesildiğini görüyoruz. Yaşlı, hastalıklı ve susuzluk nedeniyle kuruduğu için kesilen bu 200 bin rakamını 2 milyon gibi göstermek hiçbir vicdana sığmaz. Sadece kayısı ile 40 bin ailemiz geçimini sağlıyor, mevsimlik işçilerimiz için de geçim kapısı olan kayısıda bir ağacın dahi kesilmesini istemeyiz. Ama bunun üzerinden kamuoyunu yanıltmak, üreticilerimizi endişeye sevk etmek yanlış bir tutum. Bu ne Malatya’ya ne de üreticilerimize bir fayda sağlar. Biz görüyoruz ki kayısıyı birileri bilgi kirliliği ile öldürüyor. ”
Kayısıya can suyu olacak 3 baraj geliyor
Bakan Tüfenkci, 2016 yılında Hekimhan Çanakpınar köyü, Hekimhan ilçe merkezi, Kuluncak ilçe merkezi, Darende Çınar köyü, Arguvan Çavuşlar köyü Köyiçi Deresi’nde taşkın koruma çalışması yapıldığını, Arapgir Göleti, Doğanşehir Söğüt Göleti göl alanında mebran kaplaması yapıldığını, Darende pompa istasyonunun işletmeye hazır hale getirildiğini belirtti.
Sulama suyu için birçok projenin devam ettiğinin altını çizen Bakan Tüfenkci, 2017 yılı sonunda Akçadağ Taşevler Barajı, Darende Ayvalı Barajı ve Kuluncak Bicir Barajı’nın tamamlanacağını kaydetti.
Kayısı üreticisinin sulama konusunda elini rahatlatmak için çalıştıklarını ifade eden Tüfenkci, bir kez daha kayısıda birlik ihtiyacına dikkat çekerek, birlik oluşturulması için Malatya’ya çağrı yaptı.
Kayısının lisanslı depo ihtiyacı
Bakan Tüfenkci, fındık, zeytin, pamuk gibi birçok üründe lisanslı depoculuğu hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, Malatya’da lisanslı depo kurulması için Kalkınma Bakanlığı’ndan 12 milyon TL’lik destek çıkarıldığını hatırlattı.
Tüfenkci açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Toplam 10 bin tonluk bir depo, 18.5 milyon TL yada 19 milyon TL’ye mal oluyor. Bu noktada daha şehir olarak konuşmadık ama İkinci bir alternatif olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bir iştiraki olan İzmir LİDAŞ şirketini de bu lisanlı depoya ortak etme seçeneği bulunuyor. Başka alternatifler çıkarsa; yani Büyükşehir, borsa veya odalarla hep beraber de yapılabilir. Tüm bu seçenekleri değerlendirerek 2018 yılında inşallah lisanslı depomuzun temelini atmak istiyoruz.”
İlginizi Çekebilir