"100'ncü Yılında Türkiye'de Sosyoloji" Paneli
EĞİTİMSosyolojinin Türkiye'de 100'üncü ve İnönü Üniversitesinde 30'uncu yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Malatya İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından "100. Yılında Türkiye'de Sosyoloji" başlıklı panel düzenlendi.
Batı'da sosyolojinin ortaya çıkmasının bir toplumsal gereklilik olduğunu belirten Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, Batı'daki sosyolojinin sanayileşme süreci sonrasında ortaya çıkan büyük kentsel değişmelerin anlamlanabilmesi ve tanımlanabilmesine yönelik olduğunu söyledi. "Batı'da, meydana gelen büyük değişimleri tanımlamak ve olan bitenlerin farkına varmak amacıyla gelişen sosyoloji, bizde biraz daha farklıdır" diyen Prof. Dr. Korkmaz, bu durumun bizde tanımlamaktan daha çok nasıl kurtulabiliriz sorusunu ortaya çıkardığını ifade etti.
Prof. Dr. Abdullah Korkmaz, "Bizde sosyologlar vatanı kurtarma sevdasındalar. Fakat vatanı kurtarma meselesindeki sosyolojik değerlendirmeler ise daha çok sosyologların dışında olan kişiler tarafından yapılmaktadır. Sosyal meseleler sosyologlar tarafından değil de başkaları tarafından ele alınmaktadır. Bu bir süreçtir. Tabi bu sürecin sosyoloji geleneği, sosyoloji eğitimi gibi farklı yönleri vardır. Bu süreci ve farklı yönlerini Prof. Dr. Sabahattin Güllülü ve Prof. Dr. H. Bayram Kaçmazoğlu ile ele alacağız" şeklinde konuştu.
Daha sonra panelistlerden Prof. Dr. H. Bayram Kaçmazoğlu Türk sosyolojisinde sosyalizm konusunda bilgiler verirken, Prof. Dr. Sabahattin Güllülü ise konuşmasında ülkemizdeki sosyolojik süreci değerlendirdi.
İlginizi Çekebilir